Paratiisi takapihalla

Puistahan puutarha syntyy - arvostetaan niitä!

paula ritanen-närhi
Vaikka pihakoivu sijaitsisi naapurissa, se voi olla arvokas lisä puutarhaasi.

Istuta tontin puut aina ensin, vaikka perustaisit puutarhasi pikkuhiljaa. Vaali puutarhasi puita, ja tällä ”puunhalausviikolla” niitä ansaitusti halitaankin.

Puutarhamme rehevyyden salaisuus ovat puut. Etenkin se metsäkuusen taimi, jonka jätimme kasvamaan tontin laidalle kaksikymmentä vuotta sitten.

Puusta kasvoi upea vihreä kaunotar – sen puolivarjossa viheriöi nyt myös puutarhamme.

koivunrunko
Valkorunkoiset koivut kuuluvat lapsuuden maisemaani, joten ne viehättävät yhä.

Iso kuusi piti kaataa reilu vuosi sitten, mutta onneksi muita puita tontilla riittää. Vaikka takapihan paratiisimme on vain parin, kolmen sadan neliön suuruinen, meillä kasvaa puutarhan ytimessäkin parikymmentä koriste- ja hedelmäpuuta.

Niiden lisäksi pihatiellä kotiimme johdattaa pihlajakujanne. Taidamme toisaan olla kallellaan oikeaan puutarhaan!

pilvikirsikka
Isossa ruukussa kasvanut pilvikirsikka istutettiin joku vuosi sitten maahan ja voi yhä hyvin.

Puutarhassamme kasvaa myös puita, jotka ovat aloittaneet taipaleensa patioilla ruukkupuina, kuten tuijia, omenapuita ja pilvikirsikka.

Kun aika ruukkuistutuksessa tulee puulle täyteen, etsimme sille pysyvämmän kasvupaikat. Mutta kuinka pitkään tämä puiden haaliminen oikeastaan voi jatkua?

 

perheomenapuu
Kukaan perheestämme ei enää muista, mitä lajikkeita perheomenapuussamme kasvaa. Kaikki omenat ovat maukkaita.

Joillakin puistamme on korvaamaton muistoarvo, kuten perheomenapuulla, joka istutettiin nyt jo aikuistuneiden poikiemme ollessa pieniä.

Vaikkei omenoilla ole hirveästi herkuteltu, tästä kauniisti kukkivasta puusta ei tehdä tuontantolaitosta, vaan se saa vanheta arvokkaasti.

kirjailijanomenapuu
Omenapuiden kukinta-aika on puutarhamme tähtihetkiä. Nautimme puutarhamme puiden kauneudesta sen jälkeenkin.

Kirjailijanomenapuun hankin, kun puutarhastamme kertova kirjani valmistui. Punakukkaisen kaunottaren oksia on myöhemmin jouduttu karsimaan, kun se sai kylkeensä kierrätyslasikasvihuoneen.

 

puutarhamme naapurista
Viereiseltä tontilta katsottuna puutarhamme on oikea viidakko. Koivuista on naapurin kanssa sovittu, että hoidamme, jos pitää leikata.

Olen aina osannut arvostaa myös naapurin puita. Kun joku naapureistamme kaataa puita, minun on vaikea olla kysymättä, oletko ihan varma päätöksestäsi?

Lienenkö ainoa, joka suorastaan kannustaa naapureitaan istuttamaan lisää koivuja tontirajalle! Kauniisti viheriöivät riippakoivun oksat saavat rauhassa roikkua puolellemme.

paula ritanen-nrhi puunhalausviikolla
Vaikka ajattelin halaavani naapurin koivua pikaisesti, sen rosoinen kuori teki minuun pysäyttävän vaikutuksen.

Kahdesta isosta koivusta on naapurin kanssa sovittu, että ne pysykööt paikoillaan. Muistutan naapureita silloin tällöin, ettei asia pääsisi heiltä unohtumaan.

Ei ollut vaikea päättää, mitä puuta tällä viikolla halaan. Vaikka piti poiketa naapurin tontille.

Puunhalausviikko

  1. Puunhalausviikkoa vietetään elokuun viimeisellä viikolla 22.–28.8.2016. Vihervuoden kampanja haluaa kannustaa ihmisiä osoittamaan, että he arvostavat omaa lähiympäristöään.
  2. Etsi lähiympäristöstäsi puu, josta pidät. Se voi olla pieni, suuri, vanha tai nuori, kuten halaajansakin.
  3. Puita voi halata kaupungissa, maalla tai metsässä yksin, kaverin kanssa tai porukalla. Ajankohdan voi päättää itse.
  4. Vihreässä ympäristössä mieli rauhoittuu ja aistit heräävät. Tutkimusten mukaan jo 15 minuutin oleskelu puistossa tai metsässä parantaa mielialaa. Vaikutukset ilmenevät myös verenpaineen alenemisena ja sydämensykkeen tasoittumisena.
  5. Teemaviikon tavoitteena on kiinnittää huomiota arkisiin viherympäristöihin. Erityisesti kaupungeissa puistot, lähiluonto ja lenkkipolut ovat tärkeitä virkistyspaikkoja.

Halaa puuta – arvosta lähiympäristöäsi Vihervuoden sivuilla: http://www.vihervuosi.fi/content/fi/1/22739/

Halaa puuta – arvosta lähiympäristöäsi Facebookissa: https://www.facebook.com/events/274808099566944/

Lämpimiä puuhaleja terveisin, puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puistahan puutarha syntyy - arvostetaan niitä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *