Paratiisi takapihalla

Puutarhakulkuri matkustaa - Madeiran ihana kevät!

Puutarhatoimittaja otti varaslähdön kesään vierailemalla Madeiran vehreällä saarella. Kerta oli ensimmäinen – kuinka sitten kävikään?

Kesken kevätkiireiden puutarhatoimittaja matkusti Madeiran saaren pääkaupunkiin Funchaliin. Matkan tavoitteena oli ennen kaikkea kirjoittaa elvyttävässä ympäristössä, mutta myös rentoutua ja nauttia saaren kauneudesta.

Keväällä ei puutarhurin ole helppo lähteä mihinkään, mutta perille päästyä olo rentoutui. Viehättävä Funchalin kaupunki on perustettu 1400-luvun alussa saaren etelärannikon satamaan. Vanhan kaupungin alueella näkee vielä 1600-1700-luvun arkkitehtuuriakin, ja puutarhaelämä näkyy alueella pienissäkin yksityiskohdissa.

Madeiran ilmasto on leuto kautta vuoden, ja se näkyy paitsi kasvillisuudessa myös rakentamisessa. Kaupungin jalakäytävillä, toreilla, puistoissa ja puutarhoissa suosittuja ovat pikkukivillä päällystetyt pinnoitteet ja kuvioidut laatoitukset.   Tänne ne ainakin sopivat.

Oikeastaan koko Madeiran saari on yhtä isoa puutarhaa, mutta myös rehevää luontoa. Huonekasvimme kasvavat puistoissa puina ja pensaina ja koristekasvimme rikkaruohoina. Risiini on meillä suosittu kesäkukka, mutta täällä yleinen joutoalueilla ja hylätyillä tonteilla. Kasvi on myrkyllinen, mutta niin on myös on meillä yleinen kielo. (Lisätietoa kasvien myrkyllisyydestä tai myrkyttömyydestä  Myrkytystietokeskus.)

Komeita puistoja on ympäri maata, myös Funchalissa. Keskustassa sijaitsevan Jardim de Sao Francisco -puiston pittoreski kesäkukkapenkki herättää ihastusta. Kun lajeja on paljon, aina kukkii! Keskellä kaupunkia puiden varjostama puisto on hyvä paikka hengähtää.

Kävimme tietysti myös korkealle rinteeseen rakennetussa kasvitieteellisessä puutarhassa. Sydämentykytyksiä tarjosi kaapelihissimatka korkealle vuoristoon. Perillä pari tuntia vierähti nopeasti, kun kiipesimme kasvitieteellisessä rinnettä pitkin alas ja ylös. Plussaa hyvistä tietopaketeista eri alueilla ja kasvien nimilapuista!

Huonekasviharrastajalle Madeira on unelmien retkipaikka. Anopinkieltä ei taideta meillä käyttää puiden alla maanpeitekasvina, mutta upea se olisi.

Kasvitieteellisen puutarhan hienoimpia paikkoja olivat myös kaktus- ja muotopuutarha (kuvassa). Monet puutarhaharrastajat leikkaavat meilläkin havuja rohkeasti, joten täältä siihen saisi ideoita!

Itse ihastuin erityisesti näkemiini kiven ja kasvien yhdistelmiin. Heleänvihreät muratit kiipeilevät tässä ajan patinoimalla muurilla, johon vihreys tuo lisäarvoa.

Madeira, Funchal puutarhat klikkaa esim. täältä

Ai, nytkö matka on ohi? Kyllä Madeiraa jää ikävä, vaikka kotiinkin on kiva palata. Ilma on saarella raikasta hengittää, on lämmintä muttei koskaan kuumaa ja lintujen laulu rentouttaa. Ehkä joku näistä ”hylätyistä” taloista sopisi talvikodiksi?

Kevätterveisin, puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhakulkuri matkustaa - Madeiran ihana kevät!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *