Paratiisi takapihalla

Puutarhamessukausi nyt avattu!

turku fritillaria
Pihamessujen antia ovat myös leikkokukat, joiden asettelusta voi ottaa oppia kevään juhliin.

Koko kevät pihamessuja

Vielä ehtii Piha & Puutarha -messuille, jotka pidetään 1.–3. huhtikuuta Turun Messukeskuksessa. Tarjolla on viihdyttäviä elämyksiä ja ostoksia samanhenkisten harrastajien parissa.

Kevään puutarhamessukausi alkoi omalta osaltani perjantaina Turusta. Siitä se jatkuu kurkkaamalla tarjontaa tulevalla viikolla Kevätmessuilla 7.-10. huhtikuuta.  22.-24. huhtikuuta olen tavattavissa joka päivä Lahden Pihapiiri-messuilla.

Muita lähipäivien messuja ovat Puutarhamessut 15.–17.4.2016 Tampereella ja Piha- ja puutarhamessut 23.-24.4.2016 Porissa. Vaikka tänä vuonna en pääsekään, oma suosikkini on  Nordiska Trädgårdar, joka järjestetään 21.-24.4. Tukholmassa.

Vihervuosi maalla ja kaupungissa

Kuluva vuosi on viides valtakunnallinen Vihervuosi, jonka suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.  Vihervuoden teema on tällä kertaa Kestävä suomalainen maisema. Iskulauseena ”Minun maisemani – maalla ja kaupungissa”.

turku arno kasvi
Turun kasvitieteellisen puutarhan emeritusylipuutarhuri Arno Kasvin kanssa on aina yhtä mukava esiintyä yhdessä.

Vihervuoden merkeissä osallistuin Turussa ammattilaisseminaariin, jonka aiheita olivat puutarha-alan liiketoiminnan, hautaustoimen, puistojen hoidon ja julkisten puutarhojen kasvivalintojen monet haasteet.

Aina yhtä ihana

Seminaarin lopulla sali täyttyi yleisöstä, kun puutarhaneuvos Arno Kasvi astui lavalle kertomaan lempikasveistaan, kirsikoista ja magnolioista.

Sain taas kunnian avustaa arvostamaani kollegaa diakuvien vaihtamisessa. Välillä piti astua napakasti mikrofonin johdon päälle, ettei innostunut puhuja karkaa yleisön joukkoon tekniikka perässä pöydältä alas kolisten.

Arno Kasvin puutarhaohjelmia katselin televisiosta jo nuorena puutarhuritaimena. Ikuisesti muistan jakson, jossa hän tarmokkaasti työtään selvittäen harjasi – vesi ja saippua roiskuen – studion lattialla jättiläismäistä limoviikunaa puhtaaksi talven pölyistä ja ötököistä.

Katso puutarhaohjelmien historiaa Ylen Elävä arkisto.

Kuvaretki kaupunkipuutarhaan

Iltapäivällä pidin yleisöesitelmän Puutarhan vihreä olohuone – nykyaikainen kaupunkipuutarha yleisölavalla.Tällä kertaa pienen kaupunkipuutarhamme lisäksi poikkesimme myös puutarhaystävieni paratiiseihin.

Kiitos kaikille  virtuaaliselle puutarhamatkalle mukaani lähteneille. Seuraava vastaava pihareissu on luvassa Lahden Pihapiiri-messuilla.

 

turku incarvillea
Puutarhamessujen klassikoksi ovat muodostuneet keväällä istutettavien mukuloiden myyntikojut.

Silmän ja vatsan ruokaa

Puutarhamessuilla tutustuttiin uusiin vihanneksiin ja Puutarha juhlii -yleiskoristeluissa loistivat sipulikukat ja niiden kavereina muut kevätkukat. Istutuksiin oli yhdistelty helmililjat ja narsissit sädekaislojen ja asparagusten kanssa.

Hauska yhteensattuma, että olin itsekin tänä vuonna astellut viherkasveja lämmenneelle lasiterassille taustaksi värikkäille kevätkukille. Pakkasta eivät viherkasvit kuitenkaan kestä.

 

turku jouluruusu
Onko jouluruusista tulossa kevätkukka, jota myydään sipulikukkien kaveriksi ruukkuistutuksiin?

Viileässä viihtyvät kuitenkin kotonakin jalohortensiat ja jouluruusut. Molemmille tekee hyvää viileä säilytyspaikka ja tasainen kastelu istutukseen saakka. Kestää hetki ennen kuin ne pääsevät kukkapenkkiin.

 

turku pyörä
Viehättävät vanhat esineet tuovat minulle perinteistä messutunnelmaa.

Turun puutarhamessuilla olen tottunut näkemään myös vanhoja tavaroita. Perinne jatkui, vanhat tavarat toivat koristeluihin vanhan ajan puutarhatunnelmaa.

Yhtenä vuonna näin messuhallissa vanhan puutarhan kasvilavoja. Ihastuin näkymään niin, että olisin maksanut yhdestä vaikka mitä – mutta ei koristeita voitu myydä.

Vuosia myöhemmin toteutin messuilta saamaani ideaa tekemällä laseilla katetun kasvilavan viljelylaatikosta. Niin se toimii – messuista saattaa hyöty kotiutua vasta vuosien päästä!

Muista mennä messuille

turku kasvihuone
Vaikka kasvihuone olisi kotona valmiiksi, esittelyistä voi ammentaa käyttöideoita.

Puutarhamessuilla muistettavaa:

  1. Puutarhamessuilla kannattaa poiketa, vaikkei juuri arvelisi tarvitsevansa mitään erityistä. Siellä tapaa samanhenkisiä harrastajia, aate yhdistää. Juttukaverin saa yleiskoristeluja ihaillessa ventovieraistakin.
  2. Kokoa messuilta esitteitä ja kuvia kiinnostavista ideoista ja yrityksistä. Henkilökohtainen opastus saattaa kuitenkin olla parhaimmillaan messujen ulkopuolella, kun on enemmän aikaa yksittäisille asiakkaille.
  3. Osallistu yleisöluennoille, joissa saat tiivistettyjä tietopaketteja tarjotuista teemoista. Samalla voit hetkisen levähtää esitystä kuunnellessasi. Luentojen ja työnäytösten aikataulut kannattaa tarkistaa jo kotona valmiiksi.
  4. Ota mukaan puutarhamessuille villatakki, sillä kevätmessuilla kasveja täynnä olevat hallit pidetään raikkaina. Ota mukaan reppu esitteitä varten, jotta kädet vapautuvat kameralle ja vaikkapa kasviostoksille.
  5.  Jätä messujärjestäjälle palautetta, jotta tapahtumasta tulee kiinnostava vuodesta toiseen. Erityisen tärkeää on muistaa kehua sitä, mitä haluat jatkossa lisää!Pihamessuilla tavataan ja jutellaan,terveisin puutarhatoimittaja Paula

    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhamessukausi nyt avattu!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *