Paratiisi takapihalla

Puutarhaunelmia kotisohvalla istuen

Puutarhaunelmia kotisohvalla istuen

”Kaunista kevätiltaa, tervetuloa Puutarhaunelmiin!”

Yle TV1 uusii Puutarhaunelmia-ohjelmasarjan vuoden 2010 tuotantokauden, jonka mukana vierailet kesän mittaan kymmenissä kotipuutarhoissa ympäri Suomen.

Voi, kuinka hauskaa, ajattelin heti, kun kuulin Yle1-kanavan kesäohjelmamme  uusinnasta. Kun ohjelmasarjan kuvaukset päättyivät vuoden 2011 tuotantokauteen, uusintoja onkin riittänyt joka vuodelle.

Kun ohjelmaa tehtiin, sitä tehtiin. Oli katsottukin ulosajoon mennessä niin monta kertaa, että meillä kotona sitä katseli vain aviomies. Lapsia eivät puutarhaohjelmat kiinnostaneet.

Ajan oloon olen oppinut katsemaan ohjelmaa itseäni kohtaan sallivammin. Kunkin vuoden kuvausten päätyttyä näin lähinnä sen, mitä olisi voitu tehdä vielä paremmin.

näkymä talolle – kopio
Julia Donnerin luonnonmukaiseen sipulikukkapuutarhaan tutustutaan kevään ensimmäisessä jaksossa torstaina 12.5. kello 20. Huomaatko lopputuloksesta, että itse asiassa kuvasimme puutarhan kahdesti?

Katsojat muistavat yhtä ohjelmasarjan ja lähestyvät rohkeasti etenkin puutarhamyymälöissä, -näyttelyissä ja muissa puutarhatapahtumissa. Vaikka vaikea sukunimeni olisi jo unohtunut, minua puhutellaan kodikkaasti paulaksi ja puutarhaunelmaksi.

DSC_0095 – kopio
Ulvilalaisiin kasviharrastajiin Leila Lammi-Hiltuseen ja Seppo Hiltuseen olen vuosien mittaan tutustunut yhä paremmin. Sateinen kuvauspäivä oli tälle puutarhalle loistosää.

Minulle monista vierailukohteitten isännistä ja emännistä on tullut ajan oloon pitkäaikaisia puutarhaystäviä. Joissain puutarhoissa olen vieraillut useampaankin kertaan. Suomen kesässä usein on satanut, mutta hymy ei ole hyytynyt kesken kaiken.

DSC_0017 – kopio
Moderni Kusti Ristiluoman tyylitietoisesti rakentama ja sisustettu rivitalopiha on herättänyt katsojissa uskoa pikkupihan mahdollisuuksiin.

Puutarhaunelmien kauden 2010 jaksoissa vierailemme kesän mittaan yli 30 yksityispuutarhassa ympäri maata. Olisi siinä ajelemista, jollei televisio auttaisi.

Kaikki tämä tehtiin ennen ”avoimia puutarhoja”, joten kohtaamiset television välityksellä ovat aika lailla ainutkertaisia.

DSC_0059 – kopio
Lahtelaisen Nanna Salmen puutarhoja Puutarhaunelmiassa on nähty kaksi. Ensin iso vanhan talon puutarha ja sitten pieni rivitalopuutarha.

Puutarhaunelmien vierailuilla kohteen isäntäväki kertoo puutarhastaan ja siitä, miksi he haluavat hoitaa puutarhaansa omalla tavallaan. Tietoa ei tuputeta, vaan katsoja poimii mitä haluaa.

IMG_4699 – kopio
Jotkut puutarhavierailuista olivat ainutkertaisia, eikä puutarhoihin ole päästy sen koomin. Tässä osaamista helsinkiläisessä merenrantapuutarhassa, josta sain tehdä myös lehtiartikkelin.

Kesän mittaan nähtävät puutarhat on valittu toisistaan poikkeaviksi, jotta koko puutarhaharrastuksen kirjo saadaan näytettyä. Osassa keskiössä on puutarhaharrastaja ajatuksineen ja kasveineen (Viherharrastaja) ja toisissa ennen kaikkea näytetään puutarhaa (Vihervierailu).

DSC_0013 – kopio
Hyötykasviviljelyn lisääntyessä vierailimme siirtolapuutarhoissa, kaupunkiviljelmillä ja palstalla, tässä omaansa hoitaa valokuvataiteilija Sanni Seppo tyttärineen.

Jotkut puutarhakohteet ovat itse tehtyjä ja toiset ammattilaisen auttamia. Muutamat isolla taloudellisella panostuksella kerralla kuntoon laitettuja, mutta useimmat pienellä budjetilla vuosien mittaan aherrettuja.

DSC_0299 – kopio
Humoristisessa jyväskyläläispihassa on vierailumme jälkeen ”kukkinut” myös suvultamme häälahjaksi saamamme valurautapannu.

Kiitokset ohjaaja Ria Karhilalle, tuotantoyhtiölle ja kanavalle, ettei yhtään kohdeidoistani pois raakattu – sain viedä kamerat sinne, minne halusin.

Yksi mieleenpainuvimmista palautteista kollegalta oli: ”Paula,  kukaan muu ei olisi tuota puutarhaa televisioon ottanut.”

Se oli kohtelaisuus siksi, että minusta juuri omaperäisiä puutarhoja meidän piti näyttää. Sellaisia, joita katsellessa voisi syntyä ihan uusia idoita omaan pihaan.

Niitäkin, joita ei välttämättä muualla olisi esille otettukaan.

jakso2_sitolahti-1 – kopio
Järvenpääläinen floristimestari Saija Sitolahti vieraili Puutarhaunelmissa useampaankin kertaan.

Puutarhaunelmien kesän 2010  yli 30 vierailukohteen lisäksi poikkeamme puutarhoihin kollegani puutarhaneuvos Heikki Laaksosen ja ohjelmassa kanssani puutarha-aiheista keskustelevan Vihervieraan kanssa.

Aiemmissa tuotantokausissa mukanani olivat hortonomi Irmeli Anttiroiko, puutarhatoimittaja Sinikka Neuvonen ja puutarhuri Juha Junttu. Seuraavan vuoden kollegani olivat viherrakentaja Henrik Bos, luomuasiantuntija Mikko Rahtola ja puutarhaneuvoja Kirsi Tuominen. Ensimmäisen tuotantokauden toimitti puutarhatoimittaja Rea Peltola.

Isot kiitokset myös kymmenille muille puutarha-ammattilaisille, joista otitte osaa ohjelman tekoon talkootöinä. Itse asiassa en muista ketään, joka olisi kieltäytynyt.

Televisiotyö on kansainvälistä.Tässä olen vierailemassa belgialaisessa matkailuohjelmassa puutarhamatkan yhteydessä.

Ennen Puutarhaunelmia olin tehnyt kymmenen vuotta TV1-kanavan tv-ohjelmia, kuten Kuningaskuluttajaa ja Piha ja puutarha kuntoon sekä kaupallisten kavavien ohjelmia Eläköön puutarha ja Kotona ollaan.

Puutarhaunelmia kuvatessamme olin kahden koululaispojan äiti ja tein talvisin kirjoitustöitä. Niiden kuvauskohteissa kävin tv-ohjelman kuvausten välissä. Aikamoinen puutarhakulkuri olin siis jo silloin.

Nyt aikuistuneet lapseni sanovat, ettei jäänyt mitään ohjelmakiireista kuitenkaan hampaankoloon – oli helpottavaa kuulla. Välillä oli kotona aika lailla kuvausporukkaa, mutta he olivat mukavia. Kuvauskiireistä huolimatta  freetoimittajana olin paljon kotona kumminkin.

DSC_0425
Vuodet ovat vierineet ja puutarhasta on tullut minulle sekä virkistys- että työpaikka monille jutunteoille. Hauskinpiin kuuluu Radio Puheen.

Kotipuutarhastamme tuli tuona aikana monen median studio. Mieheni muistelee, ettei kotiin ollut tulemista ennen kuvausten päättymistä ja toisaalta kuvausten jälkeen se oli juuri hän, joka korjasi kuvattaessa kesken jääneiden töiden jäljet – sama meno kyllä jatkuu.

Mitä kaipaan Puutarhaunelmista?

Oli iso kunnia päästä valitsemaan puutarhat, jotka nähdään televisiossa. Ne ovat omalta osaltaan muokanneet käsitystä suomalaisesta puutarhasta ja sen mahdollisuuksista.

Kuinka löysin puutarhat?

Löysin kohteet elämällä puutarhaharrastajien parissa ja kuuntelemalla myös ammattilaiskollegoja. Tarttumalla rohkeasti ideoihin ja teemoihin, joita ei välttämättä vielä tuolloin esillä pidetty.

Mitä teen nyt?

Persoonallisten puutarhaharrastajien kohtaaminen ja heidän ajatustensa esille tuominen puutarhan kautta on edelleen päätyöni. Nyt vain kirjoitan ne lehtijutuiksi – tai kirjan kansien sisään.

Paulan puutarhassa 2 – kopio
Kesän 2010 kuvausten jälkeen otetaan vielä muutama kuva. Kuvaaja vanhempi poikani Joel Närhi.

TV1 torstaisin 12.5. – 1.9.2016 klo 20.00 – 20.30, uusinta tiistaisin klo 16.20 Yle Areenassa 30 päivää

Hyviä hetkiä puutarhassa ja tv:n Puutarhaunelmien seurassa,

toivottaa puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhaunelmia kotisohvalla istuen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *