Paratiisi takapihalla

Puutarhoissa puhutaan - milloin kukkivat pionit?

Koko kesäkuu on puutarhoissa taivasteltu viileää säätä ja kasvukauden viivästystä. Juhannuksen tienoo odoteltiin juhannusruusun ja -morsiamen kukintaa; nyt päivän polttavin kysymys on pioninkukkien avautuminen.

Kirjoittelen tätä Kreetalla soiteltuani juuri kotiin. Kyseltyäni tietysti, joko pionit kukkivat penkissä, joka vuosi sitten juhannuksena rehotti täydessä kukassa, kuten yllä olevassa kuvassa näkyy.

Puutarhatoimittajan työn haasteisiin kuuluu toimiminen luonnon ehdoilla. Kun kesän alussa sovimme tulevien lehtijuttujen puutarhojen kuvauspäivät, siitä alkaa kova jännittäminen. Harvoin kuvauspäiviä täytyy siirtää yhden kasvilajin kukinnan myöhästymisen vuoksi, mutta kyllä kukkivilla ruusuilla, pioneilla tai vaikkapa kärhöillä on iso vaikutus joidenkin puutarhojen ilmeeseen.

 

Tältä pionipenkkimme näytti lähdettyämme matkoille pari päivää sitten. Viileässä lähtöpäivän säässä arvelin, että jos nuput avautuvat loman aikana, ne eivät varmasti ehdi tällä menolla kukkia ohi parin viikon matkan aikana.

Muutama pioninkukka siellä, täällä puutarhassamme oli avautunutkin. Tässä kukkii kerrottu tarhapioni ’Rubra Plena’.

Pergolassa oli avautunut pari ’Scarlet O’Hara’ kukkaa. Yksinkertaiset pioninkukat viehättävät minua nykyisin yhä enemmän.

Kotoa äsken puhelimessa kerrottiin, että pionit eivät vieläkään kuki. Onneksi pyysin 26-vuotiaan Valtteri-poikamme lähettämään myös valokuvan – se lupaa hyvää!

Istutimme pionit aikoinaan talonseinustan penkkiin parin epäonnistuneen jaloruusuvuoden jälkeen. Sitten puutarhamme varjo lisääntyi ja pionit lopettivat kukintansa.

Yli vuosikymmenen mietimme mitä niille tehdä, kunnes pari vuotta sitten iso kuusi kaadettiin. Iloksemme pionit jouhevasti jatkoivat kukintaansa välivuosien jälkeenkin.

Jos joku tunnistaa nämä kohta 20-vuotiaat pionit, kertokaa minullekin. Nimilaput ovat aikoja sitten lahonneet, enkä pidä kasveistani kirjaa. Lajikkeita on niin paljon, etten uskalla lähteä lajiketta arvailemaan.

Kreetanterveisin puutarhatoimittaja Paula

Lue lisää pioneista Suomen pioniseura


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhoissa puhutaan - milloin kukkivat pionit?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.