Paratiisi takapihalla

Sinisiä tulppaaneja vai mustia ruusuja - kuinka värjätään leikkokukkia?

 

 

Hieno idea värjätä valkoisia leikkokukkia oli vanha, mutta 12-vuotias ystäväni keksi sen itse – minä kokeilemaan perässä.

Viikon juhlapyhät poikivat hienoja kukkaideoita linnanjuhlien kukka-asetelmista kotikukkiin. Kiitos nuoren ystäväni vinkin, puutarhatoimittaja kokeili myös juhlakimppunsa kotivärjäystä.

Itsenäisyyspäivän iltana näin netissä kuvan valkoisista tulppaaneista siniseksi värjätyssä vedessä. Yhdistelmä oli ihastuttavat etenkin siksi, että valkoiset kukat olivat imeneet vain häivähdyksen sinistä veden mukana tulleesta väristä – maljakkovesi sen sijaan oli syvänsininen.

Kiitos 12-vuotiaalle ”kotikemistille” Almalle hienosta ideasta, josta hänen äitinsä kuva oli!

Omasta itsenäisyyskimpustani olivat yhä jäljellä pirteät leikkotulppaanit, jotka siirsin toiseen maljakkoon ja raikkaaseen veteen. Välissä tulppaanien kavereina oli iiriksiä, mutta nekin olivat kuihtuneet.

Veden joukkoon tiputin myös sinistä karamelliväriä. Epäilin, etteivät lähes viikon vanhat leikkotulppaanit enää värity, mutta jo seuraavana päivänä kukat näyttivät tältä!

Koska kotona oli myös punaista karamelliväriä, asetin eilen yhden ostamistani vaaleanpunaisista ruusuista sillä värjättyyn veteen. Yhdessä yössä ei ihmettä tapahtunut, mutta selvästi punaista väriä on edennyt leikkokukkaan saakka.

Vau, täytyy kokeilla lisää!

Kokeillaanko lisää leikkokukkien värjäystä?

  1. Leikkokukkien tulee olla mahdollisimman tuoreita, jotta ne imevät värjättyä vettä maljakosta.
  2. Leikkaa väriveteen aseteltuihin leikkokukkiin kuitenkin aina tuoreet imupinnat vedenkulun varmistamiseksi.
  3. Elintarvikevärin lisääminen puhtaaseen veteen tuntuu toimivan, vaikka vesivärejäkin värjäykseen ehdotellaan.
  4. Jos värjäys ei onnistu, kukat olivat liian vanhoja, varsiin ei leikattu tuoreita imupintoja tai värivesiseos oli liian väkevä.
  5. Tulppaanit imevät vettä nopeasti, ruusut hitaammin. Odottelen yhä, kuinka punaiseksi ruusuni värittyy!

 

Kokeiluniloa! Muistathan, että värivedet voit hyödyntää myöhemmin vaikkapa jäälyhdyissä!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sinisiä tulppaaneja vai mustia ruusuja - kuinka värjätään leikkokukkia?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *