Paratiisi takapihalla

Sipuleista seurattavaa sisälle - kasvata ritarinkukka

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kasvun ihmeen voi kokea ympäri vuoden. Istuta syyspäivien iloksi ruukkuun ritarinkukan sipuli, ja sijoita se paikkaan, jossa sen kehitystä tulee seurattua päivittäin. Vai kokeilisitko kasvattaa itse hyasintteja – se vaatii jo enemmän.

Ostin puutarhamyymälästä kolme hyasintin ja kaksi ritarinkukan sipulia. Yhden kaksivanaisen ritarinkukan hankin lähes kukkivana. En osta koskaan ihan avonaisia, sillä hauskinta minusta on nuppujen seuraaminen. Paras hetki, kun väri alkaa paljastua.

Korkeavanaiset ritarinkukat saviruukkuihin

Korkeavanaisen ritarinkukan laitoin painavaan saviruukkuun, ettei se kaadu. En istuttanut, vaan sujautin ruukkuun siltään. Korean staniolikääreen poistin, koska tykkään maanläheisemmästä tyylistä :). Molemmat sipulit myytiin punakukkaisena, vaikka toinen sipuleista on valkoinen. Kotona tarkastin, että tummasipulinen ’Olaf’ on puna- ja valkosipulinen ’Denver’ valkokukkainen lajike. Täytyy soitella kauppaan, että korjaavat kassakoneelle tiedon. Itselleni asiasta ei tullut haittaa, sillä halusinkin molemmat värit.

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Hyasintit vaativat viileää

Hyasintteja en voinut vastustaa, vaikka niille tarvitsisin oikeastaan kellarin. Tai ainakin viileän, pimeän tilan juurtumisajaksi. Istutin sipulit saviruukkuihin ja kastelin. Ai mitä multaa käytin? Nappasin viljelylaatikosta, kun kaupan pussimulta loppui kesken. Saattaa tulla rikkaruohoja, mutta ei kai muuta haittaa. Hiekkakin oli loppu, sitä yleensä laitan sipuliruukkujen pinnalle, jotta vesi imeytyy multaan.  Hyasinttiruukut saavat nyt odottaa viileällä lasiterassilla, kunnes saan neuvoteltua niille kellaripaikan vaikkapa kaverin luota.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

 Kasvata nyt sipulikukkia

Istuta ritarinkukan sipuli ruukkuun ja kastele niin, että istutus tiivistyy. Jätä sipulin kärki näkyviin. Voit pitää kasvin huoneenlämmössä, mutta valoisassa ja viileässä kukkavanat eivät venähdä korkeiksi. Vähäinen kastelu riittää. Vahattuja erikoissipuleita ei kastella lainkaan.

Istuta 3-7 tasettinarsissin sipulia yhteiseen astiaan, kastele istutus ja pidä istutus valoisassa paikassa. Vaikka paikka on hämärä ja lämmin, kasvatus kyllä onnistuu, mutta kukkavarret venähtävät ja kaatuilevat. Leikkaa venyneet kukat maljakkoon. Tuoksuvia tasetteja kasvatettiin ennen vanhaan joulun ajan leikkokukiksi.

Istuta 1-5 hyasintin sipulia ruukkuunsa ja kastele. Sipulinkärjet saavat jäädä näkyviin. Pidä istutukset pimeässä ja viileässä (noin 9 astetta) paikassa, jossa niitä voi talven aikana kastella. Nosta valoon ja lämpöön vasta, kun nuput ovat alkaneet nousta sipuleista. Käytännössä se kestää kaiketi jo vuodenvaihteen tienoille. Ei kai se haittaa?

Kasvatuksen iloa!

syysterveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sipuleista seurattavaa sisälle - kasvata ritarinkukka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *