Paratiisi takapihalla

Sipulikukkia kevääseen - tunnetko jo tämän hentovartisen kaunottaren?

Kevätkukkavalikoimiin piristystä tuovat pikkusipulikukat ruukuissa. Joko olet kokeillut pikarinliljaa?

Kävin Ruotsin Nordiska Trädgårdar-messuilla aikoinaan vuosittain. Ensimmäisestä käyntikerrasta jäivät mieleen pelargonin- ja verenpisarantaimien lisäksi upeat sipulikukkavalikoimat. Kun näin hennon kirjopikarinliljan ruukussa, ihastuin ikihyviksi!

Kirjopikarililjoja (Fritillaria meleagris) myydään meillä vaihtelevasti. Se saattaa olla hankala kaupattava siksi, että kasvin varret ovat hennot ja kukat myös. Jos se ehtii kaupassa kukkaan, kotiin ei enää jää juuri katsottavaa.

Ostin eilen hyvin nuppuisen pikarililjaruukun (noin 4 e), ja siirsin kasvin varovasti paakkua rikkomatta  vanhaan saviruukkuun. Kastelin mullan perusteellisesti, ja jätin taimen kasvilampun alle lämpimään paikkaan. Jo aamulla ensimmäiset shakkiruutuiset kukat olivat avautuneet!

Siirsin kasvin viileämpään, jotta kaikki nuput eivät avautuisi kerralla. Keittiön pöydällä sitä voi katsella nenä kiinni kukassa. Nuppukin on kiehtova katsella: milloin se avautuu?

Vinkki! Säilytä kuihtuneet sipulikukat kevääseen, ja istuta ne maan sulettua puutarhaan. Seuraavana keväänä ne kukkivat uudelleen. Kirjopikarinlilja viihtyy puutarhan rauhallisessa osassa, jossa se voi vapaasti levitä myös siemenistä.

Kevätterveisin, puutarhatoimittaja Paula

PS Vuosien jälkeen messumatka Ruotsiin on varattu. Mikä nyt siellä puutarhatoimittajan yllättää, seuraa blogiani.

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sipulikukkia kevääseen - tunnetko jo tämän hentovartisen kaunottaren?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *