Paratiisi takapihalla

Sunnuntaina 7.8. Avoimet puutarhat!

isä hariton pokrova
Kirkkonummella on kiehtovaa kuunnella Isä Haritonin elävää tarinointia.

 

Avoimet puutarhat tapahtuma houkuttelee puutarhaharrastajat pihalle tutustumaan toistensa paratiiseihin. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 7. elokuuta.

Kyllä nyt jännittää niin, että mahanpohjassa leijailevat perhoset. Sunnuntaina 7.8. on Avoimet puutarhat tapahtuma, jonka vuoksi olen tarkkaillut säätiedotuksia koko viikon. Nyt näyttää hyvältä, ehkä vain ajoittaisia kuuroja koko maassa.

paulan kasvimaa laatikoissa
Puutarhaamme on siivottu päiväkausia, vaikka se villiltä näyttääkin.

Vaikka puutarhamme ei ole edes listoilla, sitä on lähipäivät kunnostettu hiki hatussa juhlapäivän kuntoon. Tavattuani kesällä puutarhan hoitajia, joista ainakin osa osallistuu tapahtumaan, heidän innostuneisuutensa on tarttunut minuunkin!

Avoimet puutarhat tapahtuma järjestetään 5. kerran. Noin 500 kotipuutarhaa, puistoa ja muuta puutarhakohdetta avaa ovensa yleisölle pääosin kello 12-18 ajan. Avoimista puutarhoista, kellonajoista ja osoitteista saa parhaiten tiedon Avoimetpuutarhat -sivustolta.

pikkupiha
Kasviharrastaja Anitan täyteläisessä pikkupuutarhassa kävimme kaksi vuotta sitten. Sateesta huolimatta puutarha kukoisti.

Oma puutarhamme ei ole koskaan osallistunut Avoimiin puutarhoihin, mutta olen käynyt puutarhoissa kahtena vuotena. Puutarhat olivat ihania ja toisistaan poikkeavia.

polku heli kiander
Kierrätyshenkisestä Heli Kianderin puutarhasta saimme paljon uusia idoita etenkin lahopuutarhan rakentamiseen. Tänä vuonna puutarha ei ole auki.

Puutarhakäynti, jossa omistaja on kertomassa omista valinnoistaan, on luksusta! Osa puutarhanhoitajista on ammattilaisia, mutta monet harrastajatkin syvästi perhehtyneet puutarhaan.

 

pensasruusu ja penkki
Tässä Kristan perheen puutarhassa olin käynyt lukemattomia kertoja juttumatkoillani, mutta halusin näyttää sen myös miehelleni. Tänä vuonna puutarha ei olekaan auki.

Kun katsoo puutarhoja televisiosta, tutustuu hyvin paitsi puutarhaan myös puutarhan hoitajaan ja hänen ajatuksiinsa, kun äänessä on hän itse. Lehtiartikkeleissa puolestaan tietomäärä itse puutarhasta on monesti suurempi, mutta kertoja on toimittaja.

 

pokrova puutarha päärakennus
Puutarhapäivä järjestetään tarkoituksella eri aikoihin. Jotkut osallistuvat joka vuosi, toiset silloin kun puutarhapäivä osuu oman puutarhan tähtihetkeen – tai puutarhan porttien avaaminen sopii elämäntilanteeseen.

Jos haluat nähdä, kokea ja haastatella itse, täytyy päästä henkilökohtaisesti paikalle. Osa puutarhoista on avoinna vain yhden ainoan päivän vuodessa, joten liikkeelle kannattaa lähteä heti huomenna!

paratiisi takapihalla

Tänä vuonna ajattelimme mieheni kanssa käydä parissa, kolmessa puutarhassa. Onneksi saamme kuljettajaksi poikamme, joten matkanteko on sujuvaa kohteesta toiseen. Lauantai-illan nautimme kuitenkin omasta kotipuutarhastamme – kun se tuli siivottuakin!

Vierailen puutarhatoimittajana ja ”puutarhakulkurina” joka kesä kymmenissä kotipuutarhoissa. Tässä vielä muutamia vinkkejä onnistuneeseen puutarharetkipäivään.

Hyvän puutarhavierailun tärpit

  1. Valitse puutarhat ennakkoon netissä, mutta jätä aikatauluun aikaa harha-askeleille. Matkan varrella puisto, hautausmaa tai puutarhamyymälä ei ehkä ole listoilla, mutta kävelyhetken arvoinen.
  2. Syö ja juo hyvin ennen lähtöä tai pidä huoltotauko juuri ennen vierailua puutarhaan. Puutarhoissa käy jopa satoja ihmisiä, joten siellä aika menee itse katseluun.
  3. Varaa käteistä mahdollisia ostoksia varten. Joissakin puutarhoissa ja popup-kahvila tai -taimimyynti, joissa maksukortit eivät ehkä toimi.  Taimia on myynnissä kotipuutarhoissa vain rajallisesti, joten sitä ostetaan, mitä tarjotaan.
  4. Astu jokaiseen puutarhaan avoimin mielin ja nauti näkemästäsi, vaikket itsellesi samanlaista haluaisikaan. Jokainen puutarha on omistajansa tyylinen ja hänen kotinsa.
  5. Parkkipaikat eivät kotipuutarhoissa ole tehtyjä tapahtumaan varten ja ovat usein tiukilla – muista kärsivällisyys. Kerää reissulle porukka, niin parkkipaikat riittävät paremmin.
  6.  Kaikille puutarhan avaaminen ei kuitenkaan ole syystä tai toisesta mahdollista. Pidä silloin puutarhapäivä kutsutuille vieraille, ystäville, sukulaisille tai naapureille. Vaikka heti huomenna, sunnuntaina!

Aurinkoista puutarhapäivää!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

PS Avoimet puutarhat –tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden, Svenska Trädgårdsförbundetin ja Fiskars Oy:n kanssa. Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Nikolai ja Ljudmila Borisoffin puutarhasäätiöt tukevat tapahtumaa.

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sunnuntaina 7.8. Avoimet puutarhat!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *