Paratiisi takapihalla

Syyskrysanteemi kestää pitkään - hoida tainta oikein

Vanhanajan krysanteemit tuovat lämpöä kotiin. Ruskan värit loistavat nyt sisäkukissa.

Krysanteemit ovat huone- ja leikkokukkia, joiden sesonkiajat ovat kevät ja syksy. Keväällä suositaan  vaaleita sävyjä, ja syksyllä ruskan värit luontuvat ympäristöön.

Kauppareissulla tuli hankittua värikkäitä krysanteemeja ruukuissaan. Krysanteemit viihtyvät valoisassa paikassa, viileähkössä lämpötilassa. Lasiterassi on mainio paikka ennen pakkasten tuloa.

Leikkokrysanteemit ovat hyvin pitkäikäisiä. Kun leikkaat pois kuihtuneet kukat, viileässä  kimppu kestää viikkoja. Nämä lasiterassin krysanteemit ovat olleet vaasissa jo kuukauden!

Krysanteemi kestää pitkään

  1. Krysanteemeja on viljelty Euroopassa jo 1700-luvulta saakka. Harjoittelupaikassani 1980-luvun alussa leikkokrysanteemien kasvatus täydensi pienen sairaalan puutarhan viljelyvuotta.
  2. Nykyisin krysanteemejä saa sekä leikko- että ruukkukasveina lähes ympäri vuoden puutarhoilta ja marketeista. Värivalikoima vaihtelee sesongin mukaan.
  3. Leikkokrysanteemi on hyvin kestävä kimpissa ja asetelmissa. Viileässä paikassa leikkokrysanteemit kestävät vaasissa jopa viikkoja.
  4. Ruukkukrysanteemit pitävät valoisasta paikasta ja säntillisestä kastelusta. Niitä pidetään tavallisesti kausikasveina, jotka heitetään kompostiin kukinnan jälkeen.
  5. Jos ruukkukrysanteemi nuopahtaa, aseta kasvin ruukku väljään veteen, jotta juuristo saa imettyä vettä. Vaihda leikkokrysanteemien vesi muutaman päivän välein.

Hyvää syyspäivää!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syyskrysanteemi kestää pitkään - hoida tainta oikein

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *