Paratiisi takapihalla

Takapihan paratiisiin nikkaroitiin unelmien kasvihuone

Kierrätyslaseista rakennettin unelmien viherhuone hyötytarhan kupeeseen. Huoneesta tuli niin ihana, että sinne voisi muuttaa koko kesäksi.

Puutarhassamme on useita lasitettuja ja lasittamattomia tiloja, jotka ovat ammattilaiset rakentaneet. Osa rakenteista on suunnitelty yhdessä tekijöiden kanssa, ja osassa on käytetty  ammattisuunnittelijaa.

Nyt päätimme tehdä viherhuoneen kierrätyslaseista aivan itse. Ideoita heiteltyäni annoin miehelleni vapaat kädet :). Hankin kierrätyslasit, joista kiitos kaikille auttaneille.

Huone on kohta valmis, ja ihana siitä tulee. Kun katselin pikkutaloa etupihallamme tänään, tuli mieleen, että siitä tulikin oikeastaan kesähuone. Mahtuisikohan sisälle sänky?

Kierrätyslasit olivat lähes ilmaiset, sillä muutamasta maksoimme yhteensä vain 80 euroa. Vanhimmat olivat lojuneet varastossa kymmenkunta vuotta. Ikkunoita on saatu myös lahjaksi vuosien mittaan.

Etuseinälle asennettiin akkunoiden aarteet, eli 8-ruutuinen vanha mökinikkuna ja hauska pikkuikkuna. Rakentamisen melskeessä kolme lasia rikkoontui, mutta korjattuja ei erota vanhoista.

Vastoin kaikkia ohjeita ikkunat aseteltiin paikalla kokeillen. Toki ikkunat jo talvella mitattiinkin, mutta lopulliset päätökset tehtiin paikalla sommittelemalla.

Suurimmat ruudut asennettiin kulmalle, jossa valoa tarvitaan eniten.  15 vuotta paviljongissa roikkunut puolilaho ikkunakin löysi paikkansa rivissä. Kestää, minkä kestää.

Ikkunoiden haat, saranat jne.  jätettiin paikoilleen ja ovi ainakin toistaiseksi maalaamatta. Rustiikkinen ulkonäkö luo ympärilleen kodikkaan fiiliksen.

Kasvihuone rakennettiin pihakiveykselle vanhan pleksihuoneen tilalle. Lattiaksi ladottiin antiikkikivet, jotka sopivat kierrätyslasihuoneen ilmeeseen.

Kattomateriaalin valinta oli vaikeaa, sillä muovi ei näytä hyvältä, mutta se on katossa turvallista. Katosta tulikin lopulta koko huoneen kallein osa, sillä hankimme vahingossa kaksinkertaisen määrän valokatetta!

Ehkä ylimääräisen katteen alle rakennamme pian toisen kasvihuoneen? Lähetän kuvia valmiista huoneesta, kun se on sisustettu.

terveisin puutarhatoimittaja Paula

Viherhuoneprojektin tiedot

Koko: 200 x 165 cm

Korkeus: etuosa 200 cm ja takaosa 190 cm, eli kaataa ojaan päin

Sokkeli: betonikivet ja puu

Runko: valkoiseksi maalattua puuta

Maalit: Ilves ovi- ja ikkunamaali, PikaTeho-talomaali

Kate: Icopal Fastlock -valokate

Kustannukset: noin 900 euroa (+ ylimääräinen valokate 150 e)

Rakentaminen vei aikaa: noin 2 viikkoa illat ja viikonloput (mies ja poika avusti osassa töitä)

Muista selvittää rakennusmääräykset ennen rakennusprojektin aloittamista.


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Takapihan paratiisiin nikkaroitiin unelmien kasvihuone

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *