Paratiisi takapihalla

Toukotöissä vähän viiveellä - haittaako se?

Kruunutilliä kasvatan taimet asianmukaisesti tuettuina.

Vihdoinkin sain perunat pantua kasseihin ja tomaatintaimet istutettua kasvihuoneeseen. Nyt odotetaan kaunista kesää, jotta taimet alkavat tuottaa satoa.

Kylmä ja kiireinen kevät saivat aikaan sen, että tein toukotyöt vasta toukokuun puolivälin jälkeen. Lähdin sen jälkeen viikon matkalle, joten innolla odotan puutarhani jälleennnäkemistä. Löysiköhän kotiväki kaikki kylvökset ja istutukset?

Kohta rehottaa, jos kesä entiseen malliin etenee.

Kurkun ja tomaatin taimet istutettiin vihanneskasvihuoneeseen. Kasvatusastioina toimivat 10 litran muovisangot, joiden pohjan tuntumaan on porattu reikiä. Kasvatamme pienihedelmäistä kasvihuonekurkkua sekä kirsikka- ja amppelitomaatteja.

Kasvihuoneen viereiseen viljelylaatikkoon kylvin valko- ja punakukkaisia sokeriherneitä. Huoneen edessä ruukussa kasvaa pari vasta istutettua pensasmustikkaa.

Kasvilavamme laajenivat taas yhdellä. Nyt kahdessa on lasit.

Vanhaan ikkunoilla katettuun kasvilavaan istutin pensastomaatteja ja tilliä. Myös muutama lehtikaalintaimi mahtui lavan sivuun. Laatikon edessä saviruukussa kasvaa hyvin talvehtinut omenapuu.

Perunasato ei voi epäonnistua, kun taimissa on mukulat jo valmiina.

Perunantaimet pääsivät lasiterassilla venähtämään, mutta sato onkin sitten vuorenvarmaa. Emomukulan lisäksi juuristosta löytyi pikkuruisia perunahelmiä valmiina pulskistumaan.

Tuoreet istutukset – pensasmustikat ja peruna.

Käytämme laatikko- ja kassimullat vuodesta toiseen yhä uudelleen, eikä toistaiseksi ole ollut kasvinsuojeluongelmia. Tämä syvähkö kassi oli viime vuodelta multaa täynnä, joten istutin venähtäneitä taimia siihen.

Vasu on perunoille hyvä kasvatuspaikka.

Punakukkaisen ’Desiree’ -perunalajikkeen mukulat istutin joku viikko sitten parikymmensenttiseen multapetiin. Lisään multaa sitä mukaa kuin taimet kasvavat kokoa. Aika terhakoita!

Onkohan lasituksessa tarpeeksi korkeutta pensastomaateille?

Uuteen kasvihuoneella katettuun viljelylaatikkoomme istutin pensastomaatteja. Ikkunat oli syytä jättää auki, sillä näin pieni kasvihuone kuumuu aamuauringossa ennen heräämistä.

Kyllä näistä satoa pitäisi mukavasti tulla, sillä vielä on kesää jäljellä – ei ole oikein terhakkaasti alkanutkaan. Pari viikkoa myöhässä viime vuoteen olivat toukotyöt, mutta toisaalta lämmin kesäsade voi tehdä ihmeitä!

Kasvimaaterveisin, puutarhatoimittaja Paula

Idätä perunantaimet

Aloita viljely laatikossa

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Toukotöissä vähän viiveellä - haittaako se?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *