Paratiisi takapihalla

Tulppaanikausi alkoi - auta kimppua kestämään kotona

Tammikuun auringossa siirsin eilen ostamani tulppaaninipun vesiastiasta maljakkoon.

 

Leikkotulppaanien kevätsesonki alkoi. Myynnissä ovat nyt myös hempeät pastellisävyt.

Kevät minulle alkoi, kun kauppoihin tulivat vuodenvaihteen punaisten ja valkoisten leikkotulppaanien lisäksi keväiset värisävyt. Marketissa myytiin eilen ihania 15 kpl tulppaaninippuja. Kukat oli viljelty Suomessa.

Itse ostan vain tuoreita leikkotulppaaneja.

Vain tuoreita tulppaaneja

Katsoppa, miltä tulppaaninippuni näytti eilen kaupasta tultuani ja vertaa ylimpään tänään otettuun kuvaan. Hetken hurmastahan leikkotulppaaneissa on aina kyse. Viikon sisällä näet maljakkokukan kehityksen nuppuisesta avautuneeseen – tai jopa terälehdensä pöydälle tiputtaneeseen.

 

Leikkotulppaanit ovat ihania, kevään airut!

Leikkotulppaanit kestämään

7 päivässäkin on leikkotulppaaneilla kestämistä. Huoneilma on kotona lämmintä, joten kehitys maljakossa jatkuu rivakasti. Joskus myynnissä näkee valmiiksi kokonaan värittyneitä tai jopa avautuneita leikkotulppaaneja. Hmmmm…

Leikkotulppaanien tuoreus on keskeinen valintaperuste. Itse ostan vain leikkotulppaaneja, joiden väritys on ainakin osassa kukkia vajaa ja kukkanuput ainakin osalla lehdistön suojassa. Koska haluan nauttia niistäkin mahdollisimman pitkään, noudatan kotona alla olevia ohjeita.

Kuinka saa tulppaanit kestämään?

  1. Leikkaa kotona varsien tyviin uusi imupinta. Suosittelen terävää veistä, mutta leikkuupinta voi olla viisto tai suora.
  2. Aseta leikkotulppaanit kotona viileään veteen. Pidä varret aluksi paperiin käärittynä, jos kukat oli säilytetty kuiviltaan.
  3. Lisää maljakkovettä tarpeen mukaan ja vaihda, jos se samenee. Lyhennä tarvittaessa varsia vettä vaihtaessasi.
  4. Vie kimppu yöksi viileään, sillä viileässä kehitys hidastuu. Lauhalla tulppaanit kestävät pitkään parvekkeella tai terassilla.
  5. Jäädytä kuihtumassa olevat kukat jäälyhtyihin ja -koristeisiin.

Iloisia talvipäiviä!

Alla vielä jutun tulppaanikimppu 8 vrk ostamisesta. Osa kukista on vielä kelpokunnossa, mutta lehdet ovat näivettyneet.

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tulppaanikausi alkoi - auta kimppua kestämään kotona

Mummeli

Mihin voit esim kerrostalon asunnossa viedä viileään?
Ja yleensähän me on koristeeksi pöydälle tarkoitettu. Vesi pitää olla viileää — pitäiskö jatkuvasti olla vaihtamassa??

paularitanennarhi

Kerrostalossa on vähemmän viileitä paikkoja, etenkin uusissa. Vanhoissa taloissa ikkunaseinällä ikkunalla tai lattianrajassa saattaa olla viileämpää kuin siällä huoneessa. Jos on tilaisuus viedä yöksi vileään paikkaan, se lisää aikaa päivän tai pari. Jos pitää lauhalla päivälläkin esim. lasitetulla parvekkeella, se hidastaa vanhenemista merkittävästi. Veden voi vaihtaa vaikka päivittäin, silloin ainakin säilyy kirkkaana.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.