Paratiisi takapihalla

Tuoreet tulppaanit kestävät

tulppaanikimppu

Leikkotulppaanit kestävät kotona noin viikon, kun ostaa ne tuoreina. Jokainen päivä, jonka viljelmältä kerätty kukka viettää myymälässä, lyhentää kestoa kotona. Kannattaa siis olla tarkkana, mitä ostoskoriin marketissa laittaa.

Koska olen tulppaanien suurkuluttaja, kevyellä viikollakin hankin niitä 50-70 kappaletta viikossa, olen oppinut pilkuntarkaksi, mitä ostan. Vaikka halpa hinta houkuttelisi, ostan laatua.

Tarkista leikkokukan tuoreus

tulppaani tuoreet
Lähimarketista hankittuun tulppaanikimppuun on kerätty eri kehitysvaiheessa olevia kukkia.

Tutkin tarkkaan tulppaanin kukan värin ja  lehdistön vehreyden. Valpastun, jos tulppaanit on säilytetty kuiviltaan. Onhan tulppaanien lehdistö heleän vihreä?

Kuiviltaan varastoiminen ei pilaa tulppaaneja, mutta pitkään nippuna pidettyjen tulppaanien ikä ei ole rajaton. Huonoja merkkejä ovat kuivuneet lehdenkärjet ja taittuneet nuput. Jos nipussa on 7 tai 10 vartta, kukkia pitää olla yhtä paljon.

Joskus lehdistöstä tai terälehdistä löytyy hometta. Ei hyvä. Vaikka tulppaanit säilyvät etenkin kuiviltaan pitkään, raja on tullut vastaan.

Koska olen puutarhuri, tunnistan tuoreet kukat. Tulppaaneilla väri on ostettaessa haaleahko ja lehdistö raikkaanvihreä. Varsi ja lehdistö saattaa olla notkea, mutta napakoituu saatuaan vettä.

Viileys hidastaa kehitystä

Kukat värittyvät maljakossa nopeasti, jopa muutamassa tunnissa. Kehitystä nopeuttaa lämpö ja hidastaa viileys.  Yöksi viileään vieminen ei toimi talvella meillä, koska vaihtoehdot ovat joko sisällä huoneenlämpö tai ulkona pakkanen.

Kevättä kohti tulppaanien kehitys kiihtyy, ja kukat kypsyvät maljakossa yhä nopeammin. Loppukaudesta on erityisen tärkeää, että kukat ovat ostettaessa tuoreita.

Kestävätkö kerrannaiskukkaiset paremmin?

leikkokukka, tulppaani, keltainen
Kerrannaiskuk-kainen tulppaani kestää pitkään.

Kerrannaiskukkaiset tai monihaaraiset lajikkeet ovat osoittautuneet hyvin kestäviksi – tai ainakin siltä ne maljakossa näyttävät. Muhkeat kukinnot säilyvät upeina, vaikka kukat olisivat jo avonaiset ja nuokkuvat.

Eri tulppaanilajikkeita voi yhdistellä, mutta muutaman päivän kuluttua kukat saattavat olla maljakossa eri korkuisia. Kasvuvauhti on joillain lajikkeilla hyvin nopeaa, jopa useita senttejä päivässä.

Tasaisesti ikääntyvä kimppu syntyy yhden lajikkeen kukista ja varsille tukea antavista leikkovihreistä.

tulppaani kuivunut
Kuivamaan päässeet tulppaanit nuokahtavat nopeasti. Muista lisätä maljakkoon vettä päivittäin.

Kuinka saan tulppaanit kestämään?

1. Aseta tulppaanit kotona viileään veteen – tärkeintä on, että kukat saavat nopeasti vettä.

2. Leikkaa varsien tyviin uusi imupinta – suosittelen veistä, mutta puutarhasaksetkin käyvät.

3. Vaihda vesi, jos se samenee – poista samalla lehdet ja roskat vedestä.

4. Lyhennä varsia vettä vaihtaessasi – yhden lajikkeen kimpuissa tämä on helppoa, sekakimpuissa hankalampaa.

Lue lisää kotimaisista tulppaaneista.

Parin, kolmen kuukauden kuluttua tulppaanit kukkivat myös pihoilla ja puistoissa.

Niitä odotellen, puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuoreet tulppaanit kestävät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *