Paratiisi takapihalla

Urheat orvokit eivät kevätkylmistä piittaa!

Jokaikinen orvokinkukka tuntuu olevan hieman omanvärisensä?

Kevätpäivien ilona ovat nyt orvokit, jotka sulattavat kukkaihmisten sydämet. Vaikka on vielä viileää, sulosilmät voi viedä jo ulos, sillä ne kestävät jopa pakkasta.

Siniset, valkoiset, roosat ja kirjavat pikkuorvokit ovat kukkineet jo kotvan aikaa lasiterassillamme. Pikkuisia kukkasia on kerätty minivaaseihinkin.

Orvokit kukkivat myös kierrätyslasihuoneessamme, jossa lämpötila on aika lailla sama kuin ulkona. Urheat taimet eivät ole olleet kylmästä moksistaan, vaikka öisin tilassa on ollut jopa viitisen astetta pakkasta.

 

Pienikukkaiset orvokit sietävät laiskempaakin hoitoa.

Ihan noin vain puutarhalta tuotuina orvokkeja ei kannata pakkasen armoille jättää. Monet puutarhat karaisevat ne valmiiksi pitämällä taimirullakot ulkona, mutta jos ostat ne lämpimästä kasvihuoneesta, totuta ne pikkuhiljaa ulkoilmaan.

Pidä taimet päivät ulkona, mutta nosta ne sisälle ankariksi pakkasöiksi. Kylmään totuttuaan ne kestävät viitisen astetta pakkasta.

Kevättä odotellessa lankesin kukkivien perennojen pauloihin. Mihin minä nämä nyt istutan?

Vaikka maa on vielä jäässä, puutarhamyymälän perennaosastolta löytää myös muita orvokkeja. Herttainen purppuraorvokki on oikeastaan maanpeiteperenna, mutta ostin pari tainta ruukkuun. Istutan ne kesällä joutomaan pientareelle, jossa ne saavat levitä rauhassa.

Ihastuttavan ’Rebecca’ orvokin kukat ovat sirot ja ihastuttavat.

Perennaosastolta löytyi myös kirjavakukkainen Rebecca-orvokki, jota täytyy kokeilla. Tämä pääsee pergolan edustan puolivarjoisaan kukkapenkkiin.

Iltapäivällä nyppäisin orvokintaimista muutaman kukkasen, ja sirottelin kukat terassipöydälle koristeeksi. Lasikuvun alla viileässä orvokinkukat pysyvät kauniina 1-2 päivää.

Hoida orvokkeja

  1. Pidä orvokintaimet viileässä ja valoisassa paikassa istutukseen saakka.
  2. Kastele säntillisesti, sillä kuivan kasvin kukat nuupahtavat ennen aikojaan.
  3. Jos taimi kuitenkin kuivahtaa, nuutuneet versot piristyvät kyllä reippaiksi kastelun jälkeen.
  4. Nypi pois kuihtuneet kukat etenkin isokukkaisista tarhaorvokeista. Pikkukukkaiset antavat anteeksi tarhurin lepopäivät.
  5. Kesäkukiksi myytävät orvokit kylväytyvät usein kasvupaikalleen, joten iloisia yllätyksiä voi löytyä jatkossakin.
  6. Perennantaimet istutetaan kasvupaikoilleen maan sulettua. Siihen saakka kastele ja pidä taimia viileässä ja valoisassa paikassa.
  7. Tiesithän tämän: orvokinkukkia käytetään myös kukkivissa salaateiss ja kakunkoristeina!

Sään lämmettyä hankin orvokkien seuraksi lemmikkejä!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Urheat orvokit eivät kevätkylmistä piittaa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.