Paratiisi takapihalla

Valitse kesäksi pihalle ja parvekkeelle Vuoden Vihannes 2018, josta saa sekä silmäniloa että satoa

Kasvata papuja puutarhassa, terassilla tai parvekkeella. Hienosti kukkivat, ja hoitajan palkitsee palkosato.

Vuoden 2018 vihannes ovat pavut. Valinnan tekevät Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry. Hieno valinta tällä kertaa. Palkokasvin kasvatus onnistuu pihalla ja parvekkeella, ruukussa ja kasvimaalla.

Pavut (Phaseolus) kuuluvat hernekasveihin, jotka sitovat maahan typpeä. Viljelyssä voivat olla tarha-, salko- ja pensaspavut.  Myös ruusupavun palot voi syödä keitettynä, kuten muutkin pavut.

Pavut viihtyvät parhaiten lämpimällä kasvupaikalla. Siemenet voi kylvää suoraan kasvupaikalle kesäkuun alussa, kun maan lämpötila on 10 astetta. Vielä varmempaa, kun esikasvattaa taimet ruukuissa. Kylvä siemenet ruukkuihin sisälle 2-3 viikkoa ennen ajateltua istutusaikaa.

Kasvatin viime kesänä valko- ja punakukkaisia papuja isossa ruukussa viljelylaatikon kupeessa. Tein pajunvitsoista ja narusta köynnöksille obeliskin (kuvassa tuolin oikealla puolella). Hienosti kukkiva köynnös tuli  – täysin monen kesäköynnöksen veroinen.

Sato oli oikeastaan lisäbonusta, mutta vielä useammin olisi pitänyt korjata pavut. Keskenkasvuisina ne ovat maukkaimmillaan, mutta nyt jäin ihastelemaan palkojen muodostusta liian pitkäksi aikaa.

Viljelysuunnitelmat muhivat jo: lisää papuja!

Vinkki vielä, että osta pavunsiemenet yhdessä kaverisi kanssa, niin saat halvemmalla eri lajikkeiden taimia. Yhdestä pussista tulee minulle taimia liikaakin, niin hyvin toimii tuo, että ostamme kimpassa osan siemenistä ja jaamme siemenet/taimet.

terveisin puutarhatoimittaja Paula

PS Jos kasvimaan paikka ei ole lämmin, valitse viljelykasviksi härkäpapu (Vicia faba). Se kuuluu eri kasvisukuun, mutta papusoppaa ja paljon muuta saa siitäkin.


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valitse kesäksi pihalle ja parvekkeelle Vuoden Vihannes 2018, josta saa sekä silmäniloa että satoa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *