Paratiisi takapihalla

Varjossa vihertää, mutta kukintaakin riittää

 

Puutarhatoimittaja osallistui Avoimet puutarhat -tapahtumaan vierailemalla lähiseudun puutarhoissa. Helteisenä päivänä sitä luonnostaan hakeutui varjoon, jossa näki monenlaista.

Kotona jälleen – monen tunnin puutarhakierroksen jälkeen. Hieno retkipäivä takana, jonka finaaliksi asetin heti kotiin tultua Loviisasta hankkimani kauniin vaasin varjoisalle lasiterassille täynnä ruusunkukkia.

Olin valmistautunut Avoimet puutarhat -tapahtumaan selvittämällä ennakkoon kohteet ja matkareitin. Ajomatkaa ei saa olla liikaa, jos meinaa oikeasti myös nähdä puutarhan. Ensimmäisenä kävin katsomassa, kuinka pionit kukkivat pernajalaisessa kotipuutarhassa.

Anne ja Tage hoitavat valtavaa kotipuutarhaansa, jossa on sekä auringon paistetta että varjoa. Kukkia riittää ympäri upeaa puutarhaa kadehdittavan paljon. Pionilajeja ja -lajikkeita on niin paljon, että osa varhaisimmista kukkijoista oli jo kukkinut, osa kukkii parhaimmillaan ja osa vielä pitkään ilahduttaa hoitajiaan!

Vaikka pionit nauttivat valosta, pariskunta on istuttanut puutarhaansa paljon puita ja pensaita, jotka luovat ympärilleen toivottua varjoa. Koska päivä oli helteinen, ymmärsin hyvin puolivarjon ja varjon merkityksen puutarhan rehevyydelle.

Matka jatkui Loviisaan, jonka kaupunkipuutarhoissa vanhat omenapuut varmistivat, että niiden alla versoo kerroksellinen kasvillisuus. Viehättäviin puutarhoihin voi tutustua myös vuosittain järjestytyissä Loviisan avoimet puutarhat -tapahtumissa.

Kaunis kasviyhdistelmä nauttii puolivarjoisasta kasvupaikastaan. Laukkapallot ovat nyt kotonammekin kukkineet pitkään, kiitos viileän alkukesän.

Tämän puutarhan kiinnostavuutta täydensi maisemaa ikuistava maalari ja talon terassilta pauhaava klassinen musiikki. Kotonakin  pelargonimme saavat nauttia jopa läpi yön jatkuvista konserteista.

Varjoisista puutarhan kohdista löytyi myös vihreän eri  sävyjen leikki. Nykyisin olen itsekin ihastunut etenkin metsäpuutarhoihin ja varjon kasveihin.

Vaikka vanhojen puiden alle puutarhaa rakentelisin, hauskoja yksityiskohtia voi silti keksiä. Lupiinit kukkivat tässä puutarhassa maljakossa puun ja kynttelikön alla.

Kävin matkan varrella myös hyvin aurinkoisessa puutarhassa, jossa nautin yhdessä kanojen ja kukkojen kanssa niille rakennetusta varjoisasta tarhasta. Olisipa minullakin kanala omalla kotipihalla!

Viimeinen kohteeni tänään oli kotipuutarha, jonka isäntäväki vaikuttaa olevan perheeni tapaan kreikanystäviä. Viinikellarin edustalle rakennettuun oleskelupaikkaan voisin vetäytyä mielelläni muistelemaan lukuisia matkojamme Kreetalla.

Hyvää kesänjatkoa toivotellen, puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Varjossa vihertää, mutta kukintaakin riittää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.