Paratiisi takapihalla

Varjosta nyt ainavihannat kevätauringolta!

Kevätaurinko häikäisee Vantaalla helmikuussa jo ennen puolta päivää.

Kevätaurinkoa luvassa, ja lumipeitekin hupenee. Maa on kuitenkin vielä jäässä. Nyt on aika suojata ainavihannat.

Katsoin sääennustuksia ensi viikolle. Kevätaurinko alkaa tosissaan paistaa, jolloin ilman lämpötila nousee mutta maa pysyy vielä pitkään  jäässä. Tänä aamuna puutarhan hanki oli yön pakkasen jäljiltä kivikovaa.

Jos aurinko porottaa, ainavihannat lajit ovat nyt vaarassa kuivua, sillä ne eivät saa vettä routaisesta maasta. Ainakin nuoret kevätauringon ulottuviin istutetut kartiovalkokuuset, tuijat ja alppiruusut kannattaa nyt peitellä varjostusverkoilla.

Varjosta – älä lämmitä

Suojan tarkoitus on siis varjostaa – ei lämmittää – kasvia. Tästä syystä varjostukseen eivät sovi tiiviit kankaat eivätkä etenkään hallaharsot. Toisaalta auringon ja kasvin väliin asetettava mikä tahansa varjo käy, mutta kätevimmin sen saa kaupasta.

Varjostusverkko on ilmavaa ja kestävää.

Varjostusverkko. Itse käytän keveitä varjostusverkkoja, jotka voi levittää suoraan kasvin oksille. Verkot ovat käytännössä ikuiset, en edes muista miten vanha tämäkin on.

Juuttikankaasta on tarjolla valmiita huppujakin.

Varjostushuppu. Juuttikangas on kaunista, mutta se kerää kyllä tehokkaasti lunta, jos sitä vielä sataa. Kangas kannattaa asentaa tukikeppien varaan, irti kasvista, ja huolehtia, että ilma kiertää helmojen alta.

Joulukuusen viimeinen palvelus kasvien varjostuksessa.

Kuusenhavut. Talvivihreät perennat näyttävät tulleen seinänvierellä jo lumen alta esiin. Niiden peitoksi levittelen joulukuusesta säästämäni havut.

Varjosta keväällä

  1. Varjosta ainavihannat (ikivihreät) kasvit, jotka kasvavat kevätauringon ulottuvilla.
  2. Varjosta etenkin nuoret kasvit; kasvupaikallaan pitkään kasvaneet ovat juurtuneet jo syvälle.
  3. Erityisen arkoja ovat alppiruusut, tuijapensaat, tuija-aidat, kartiovalkokuusi ja tuivio.

Lue myös: Lumi on puutarhan parhaaksi

Kauniita talvipäiviä, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Varjosta nyt ainavihannat kevätauringolta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *