Paratiisi takapihalla

Versoja ilman multaa - kokeile tätä!

Retiisinversosatoa syntyi vajaassa kahdessa viikossa.

Versotus onnistuu ilman multaakin. Kasvualustan ainekset saattavat löytyä kotoa leivonta-aineiden joukosta.

Katselimme ystäväni kanssa ruotsalaista puutarhaohjelmaa pari viikkoa sitten televisiosta. Siinä siemeniä kylvettiin geeliin, joka valmistettiin vegaanisesta hyytelöimisaineesta agar-agarista. Kaikki sujui helpon oloisesti, joten päätin kokeilla kotona.

Hyytelö valmistetaan keittämällä vettä ja agaria.

Aluksi keitetään muutama desilitra vettä, johon ripotellaan hyytelöintiaine ja seos vispataan tasaiseksi. Mutta kuinka paljon hyytelöintiainetta tarvitaan kasvualustaan? Kolmas kerta tärppäsi: ensimmäinen annos oli kovaa, toinen vetistä, mutta sitten onnistuin saamaan hyytelöä. Lue ohjeet Agar-purkin kyljestä ja sovella, sillä vesi haihtuu keittämisen aikana…

Siemenet kylvetään hyytelön pintaan, sumutetaan ja peitetään muovilla.

Hyytelöityminen tekeytyy seoksen jäähtyessä. Kun vesi on jäähtynyt ja ainakin pinnassa on hyytelökalvo, kylvä siemenet sen pintaan, peitä muovilla ja vie astia pimeään ja lämpimään paikkaan itämään. Tässä kylvän vihanneskrassia.

Vihanneskrassit vajaan viikon ikäisinä.

Jutun pääkuvassa ovat retiisit, jotka versoivat noin viikossa leikkauskuntoon. Saman verran kestänee näillä vihanneskrasseilla, joiden kylvökuva oli edellä. Nyt osaan tehdä sopivan hyytelön!

Pikkuiset versot kuluttavat yllättävän paljon vettä!

Koska hyytelössä versot kuluttavat vettä, astiaa pitää kastella, ettei hyytelö kuivu ja kutistu. Kastelun voi tehdä sumutinpullolla ja lisäksi lorauttaa astiaan tilkan vettä. Vaikka kasvualusta on ”syötävää” ja periaatteessa versot voisi nyppiä juurineenkin, leikkasin ne saksilla. Kun hyytelössä muhivat kasvinjäänteet, lämpimässä ja kosteassa siihen voi muodostua hometta.

Jos et versota kotona, kokeile vaikkapa pääsiäisruohon kasvatukseen!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Versoja ilman multaa - kokeile tätä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *