Paratiisi takapihalla

Vielä ehtii kylvää ja istuttaa - puutarhatoimittajan viherhuoneesta tulikin tomaattitarha

Kesä on vasta alussa, vaikka poikkeuksellisen lämpimät säät ovat edistäneet kasvukautta. Vielä ehtii kylvää ja istuttaa, sillä kesä on vasta edessä.

Kierrätyslaseista rakennettu kasvihuoneemme sai tänään asukkaansa. Viherhuoneesta tulikin sitten lopulta tomaattitarha, jossa kyytipoikina tuoksuvat yrtit ja kukkivat pelargonit. Huoneessa voi myös istuskella kasvua ihastellen.

Aamulla sain rakentajalta luvan kasvihuoneen käyttöönottoon. Startiksi kävimme ostamassa huoneeseen minulle mieleisen  työpöydän. Kävimme ostoksilla Tattarisuon Antiikissa, jossa myyjä arvelikin, että vinojalkainen klaffipöytä sopisi juuri  meille :).

 

Tomaatintaimet odottelivat lasiterassilla istuttamista. Kukkivien taimien olikin aika päästä isompiin astioihin, kuten taimet myynyt Myllypellon taimien emäntä aiemmin opastikin: ”Istuta vasta kukkivana”.

Kuusi terhakkaa tomaatintainta kasvaa nyt uudessa huoneessamme. Istutamme tomaatit 10 l muovisankoihin, joissa on pohjan tuntumassa reikiä. Nyt sujautin sangot  vielä vanhoihin ämpäreihin – ihan vain näön vuoksi.

Rungollisiksi kasvavat lajikkeet saivat myös tukilangat, jotka kiinnitettiin yhtäältä taimen tyvelle ja toisaalta puuparruun katossa. Sato ei voi epäonnistua, koska osassa taimista on istutettaessa raakileitakin!

Tomaattien seuraksi toin huoneeseen tuoksuvia yrttejä ja kukintaansa aloittelevia pelargoneja. Myös kylvöksille uusi kasvihuone tulee olemaan jatkossa hyvä paikka.

Ihana on pikkuinen kasvihuoneemme! Näillä helteillä meillä on avoimet ovet yötä päivää.  Siirsin jo osan vanhoista saviruukuista seinänvierustalle, josta puhtoisen ruukun voi napata käyttöön kätevästi.

Viikonlopun säät loivat uskoa hyvään puutarhakesään. Vaikka monella meistä on kesäkukat hankittu, tomaatit istutettu ja perunat taimella, nyt on oikeasti vasta kesä alussa.

Vanhan viisauden mukaan kesäkuun 10. jälkeen kannattaa istuttaa avomaalle. Varmaankin ilman nykyajan apukeinoja, kuten kasvuharsoa. Vielä ehtii silti vaikka mitä!

Aurinkoisin terveisin puutarhatoimittaja Paula

PS Ai, niin. Se pöytä :). Ihana!


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vielä ehtii kylvää ja istuttaa - puutarhatoimittajan viherhuoneesta tulikin tomaattitarha

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *