Paratiisi takapihalla

Viherkasvit palaavat kotiin

viherkasvien-kesaloma
Nyt loppui huonekasvien kesäloma ulkona. Suihkun kautta kotia!

Loppukesällä puutarhaelämä hiljenee ja koti kutsuu. Kuinka voivat viher- ja huonekasvit, jotka palaavat kesälomalta sisätiloihin?

Kodin viihtyisyyttä lisääviä viherkasveja myydään paljon etenkin keväällä ja syksyllä. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että ne ovat eläviä kasveja – eivät mitään sisustuselementtejä.

piispankukka
Kesän ulkona viettänyt piispankukka kukkii paremmin kuin keväällä hankittuna taimena.

Kotimme viherkasveista monet viettävät kesälomansa lasiterassilla. Paahteesta ja kuumuudesta ne eivät pidä, mutta puut varjostavat sopivasti valoisaa ja viileää terassiamme.

Nyt huonekasvit palaavat kotiin. Ulkoa sisään taimia siirrettäessä on lehtien pesu tarpeen, etteivät tuholaiset siirry kasvien mukana.

unelma
Voi, kuinka hienosti lapsuuteni kotikukka, unelma, voi kesälomansa jälkeen!

Hankin keväällä viirivehkan, flamingonkukan, hienohelman ja unelman taimet.  Kesän jälkeen ne näyttävät olevan loistokunnossa. Paljon paremmassa kuin aiemmat yksilöt, jotka saivat viettää olohuoneessamme kesät, talvet.

 

kasvilamput
Kentiapalmut jaksavat ympäri vuoden lisävaloksi hankittujen kasvilamppujen voimalla. Ne ovat päällä koko valoisan ajan.

Olohuoneessamme on oikeastaan aina ollut palmuviidakko. Kultapalmut kuolivat aikoja sitten punkkien kourissa, mutta kentiapalmut ovat osoittautuneet sitkeiksi sisseiksi.

Kotimme kalusteetkin viettävät kesät ulkona, talvet sisällä. Nahkainen sohvakalusto sai kyytiä jo kymmenkunta vuotta sitten. Pihakalusteissa palmun alla on mukava lueskella päivän lehdet.

 

pyyhkii-viherkasvia
Pölykäsine on loistava keksintö, jota voi hyödyntää viherkasvien puhtaana pitämisessä.

Joka toinen viikko palmujemme lehdet puhdistetaan pölyistä – samalla putsautuvat  ilmassa leijuvat kissankarvat.

Haasteellisinta viherkasvien hoitamisessa on valonpuute ja sen seuraukset. Kasvit kaipaavat ympärivuotista kastelua vedenkulutuksen mukaan, lannoitusta kasvukaudella ja puhtaanapitoa pölyistä ja tuholaisista.

Valitse lajit kodin valo-olojen mukaan. Anna lisävaloa tarvittaessa niille, jotka viihtyvät valoisassa paikassa. Hoida kasveja säännöllisesi. Sitä elävät kasvit kaipaavat, ihmisen auttavaa kättä.

Kokeile 3 helppoa viherkasvia!

 

kentiapalmu

Kentiapalmu viihtyy puolivarjoisassa kasvupaikassa eikä ole erityisen altis tuholaisille. Omasta mielestäni tämä on paras palmuvalinta kotiin kuin kotiin.

traakkipuu

Traakkipuu sietää jopa vielä pimeämpää paikkaa kuin kentiapalmu. Sitä on helppo lisätä latvapistokkaista, joita syntyy kasvin herkästi venyessä pituutta.

palmuvehka

Palmuvehka on laiskan huonekasvien hoitajan valinta. Lehdet ovat paksut ja kiiltävät, joten kastelua tarvitaan vähän. Kovin pimeissäkin oloissa olen nähnyt komeita yksilöitä!

 

Hyvää vihervuoden loppua!

 

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

PS Lähetä vinkkejä omasta tai kaverin puutarhasta ja osallistu kirja-arvontaan. Klikkaa Lisätietoa täältä!

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viherkasvit palaavat kotiin

Hanna

Ensimmäisen kerran innostun viherkasveista, kun ystäväni oli siellä työharjoittelussa – n. 100-vuotta sitten, eli vuonna 1989. Innostuin mukkumattoihin -ja maijoini, aaroninparta, rönsylilojoja. Ja hoidin myös äidin ja mummin ne kukkivat perinteiset:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *