Paratiisi takapihalla

Viileässä viihtyvät joulukukat

hyasintti kukkii ulkona
Hyasinteista kannattaa kokeilla muitakin värejä kuin vaaleanpunaisia.

Ensimmäisen adventin jälkeen lisääntyvät joukukukat kotonamme. Erityisiä suosikkejamme ovat viileän paikan lajit, jotka monesti viettävät joulun lasiterassillamme.

Kun kesä tuntuu olevan auttamattomasti ohi, on viisainta nauttia talvesta. Myös joulunajan kukista, joista rakkaimpiin kuuluvat hyasintit.

Jo 1960-luvulla äitini osti sipulin syksyllä Pitkäsen kyläkaupalta ja hyöti jouluksi.  Puutarhaharjoittelijana 1970-luvun alussa sain tutustua  sipuleiden matkaan hollantilaisten sipulukukkalaareista pimeään kellariin, kasvihuoneen lämpöön ja joulujuhlien kuningattariksi.

hyasintti nupulla
Kestää enää hetki, kun nämä hyasintit värittyvät. Ostan sipulikukat aina hieman nuppuisina, koska kehitystä on hauska seurata.

Ostin vadillisen nuppuisia hyasintteja puutarhamyymälästä. Koetin kurkkia sipuliin, että nouseva nuppu olisi mahdollisimman muhkea.

Jos säät ovat lauhat, siirrän astian värittyneenä terassin viileyteen. Siellä kukintaa riittää pitkään, ja sisälle syntyy tilaa uusille hankinnoille!

amaryllis kukkii
Joulunalla ihastuttavat punaisen sävyt, vuodenvaihteen jälkeen siirryn valkoisiin ja vaaleanpunaisiin.

Amaryllisten eli ritarinkukkien kehitystä on saatu meillä ihastella jo pitkään.  Hienoinen viileys jatkaa myös niiden kukinta-aikaa, mutta kukkavarren pitää parhaiten kurissa valoisa kasvupaikka ja säästeliäs kastelu.

 

atsalea kukkii
Kukkivina ostetut ruukkuatsaleat viihtyvät valoisassa, viileässä paikassa.

Perinteisiin joulukukkiimme kuuluu myös atsalea, joka pitää valoisasta, viileästä paikasta ja säännöllisestä kastelusta. Kukkiva atsalea on lähes ohittamaton näky puutarhamyymälässä.

Lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa atsalea vaatii kuitenkin valpasta hoitajaa. Jos kasvi kuivahtaa, upota ruukku muutamaksi minuutiksi veteen imemään kosteutta.

 

jouluruusu
Kukkiva jouluruusu on oikea hurmuri, mutta taimet melko kalliita.

Jonkun kerran olen raatsinut hankkia jouluruusun ajatuksella säilyttää se kevääseen ja istuttaa puutarhaan. Tammikuun pakkasilla olen sen kuitenkin palelluttanut niin, että ei ole jäänyt istutettavaa.

Olisipa viileä viherhuone!

 

ulkona kukkia ja valot
Illalla lasiterassilla syttyvät tuikut ja lyhdyt. Sipulikukat sopivat hienosti seuraksi.

Vaikka kotonamme ei ole viherhuonetta, lasiterassi on ollut viileydestä nauttivien kukkien paratiisi. Kukat jaksavat kukkia siellä pitkään, kunhan emme jätä kasveja pakkaseen.

No, joskus on pakastunut yllättäen. Silloin kukat ovat saaneet jäätyneinä jäädä paikoilleen; lauhalla jaksolla pilaantuneet kerätty sitten pois.

Hyvää joulukuun alkua!

Terveisin, puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viileässä viihtyvät joulukukat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *