Paratiisi takapihalla

Viivytän kesää puutarhassa

kukkakimppu puutarhassa
Iltapäivän kierros puutarhassa poiki kauniin kimpun kierrätysvaasiin.

Parin viimeisen viikon ajan olen taistellut syksyn tuloa vastaan. Mistä keltaisia lehtiä oikein satelee, kun puut puutarhamme ympärillä ovat vielä vihreitä?

Kesälomatöissä edelleen, eli koetan pitää kiinni kesän rippeistä – kohta se valitettavasti päättyy. Joten en valita, vaan siivoan puutarhaa vaivojani säästämättä.

img_5713
Kun sitkeästi poistan kuihtuneita kukkia ja lehtiä, illuusio kesästä elää.

Viimeistään lokakuun puolessa välissä täytyy siirtää pelargonit kasvihuoneesta sisälle. Piti hoitaa homma jo aikaisemmin, mutta ikkunoiden peseminen ei tahdo istua kesälomalaisen aikatauluun. Onneksi kasvihuoneessa on nyt lämmitin, jos homma vielä kestää.

lakaisee puutarhaa
Vaikka puutarhassa ei ole nurmikkoa, lakaisemista siellä riittää.

Aamuisin kierrän puutarhassa, availen ovet kasvihuoneissa ja lakaisen käytävät puhtaiksi. Hirmuinen ero, ovatko lehdet polun pinnalla vai polunvarressa. Välillä tuuli tekee tepposiaan ja levittelee lehdet takaisin.

 

viherkatto huolto
Kun viherkatto sai keväällä hoitoa, myös rikkaruohot rehevöityivät.

Huvimajan viherkatto on nyt oikeastaaan kesän parhaassa loistossaan. Keväällä sitä kunnostettiin uudella maksaruohosilpulla ja lannoitettiin. Varjostusverkon alla taimikko tuuheutui, ja nyt kukintaa riittää.

siistii lobeliaa
Nypi, ravistele ja pöyhi – nopea ilmeenkohtotus kesäkukille.

Kesäkukista sitkeimmin ulkona yhä kukkivat lobeliat, lumihiutaleet ja verbena. Kun poistaa niiden päälle sataneet lehdet, kasvin ilme nuortuu viikkoja!

kastelee ruukkua
Amppeleissa kasvavat yrtit tarvitsevat sateen puutteessa kastelua.

Kesäkukat kukkivat varmaan vielä pitkään, kun vain muistan kastella niitä. Miksi se ei syksyllä niin huvita? Tänäänkin ruukut suorastaan rutisivat kuivuuttaan.

ruusu ruukussa
Kolmen pikkuisen ruukkuruusun satsi kuudella eurolla – kesä palasi!

Lasiterassilla kesä jatkuu helpoiten, sillä sinne ei pikkuhalla yllä. Olen ostanut sinne kukkia ruukkuihin ja vaaseihin. Viileässä syyssäässä kukat jaksavat pitkään ja ilme jatkuu kesäisenä – ainakin olohuoneen lämmöstä katsottuna.

kesäkukka
Amppelilobelia piristyi huollossa kummasti, vai mitä?

Kohta halla vie loput kukat puutarhassa ja on aika aloittaa syksy. Tulevalla viikolla istutan kukkasipulit piharuukkuihin ensi kevään iloksi. Talvesta ei ole tietoakaan vielä pitkään aikaan.

Hyvää puutarhaviikkoa, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viivytän kesää puutarhassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.