Paratiisi takapihalla

Viljele hyötykasveja parvekkeella!

Tomaatintaimi varttui kierrätysruukussaan satoisaksi asti.

Huikean hienoja parvekevinkkejä näin tänään Turun piha- ja puutarha -messuilla! Sinne ehtii vielä sunnuntaina käymään.

Kerroin messuilla kaupunkiviljelystämme kotipihalla ja pelargoniharrastuksestamme. Koska viikollakin olin kirjoittanut parvekeviljelystä, teema oli mielessäni kotimatkallakin. Olisipa minulla parveke!

Vesitiiviissä ruukussa kasvavat tomaatti, kurpitsa ja krassi.

Kun kasvatetaan parvekkeella, eivät kasteluvedet saa valua naapuriin. Vesitiiviissä astiassa tarvitaan tarkkuutta kasteluun. Tomaatti kaipaa säännöllistä kastelua, siitä ei voi tinkiä!

Kasvihuonetta eivät kurkunviljelijät välttämättä tarvitse. Lasitettu parveke käy hyvin.

Avomaan- tai kasvihuonekurkkujen viljely kannattaa. Parvekkeellakin se onnistuu vaikkapa muovisangoissa. Suosikkini ovat lyhythedelmäiset kasvihuonekurkut, joita ehtii vielä itsekin taimikasvattaa.

Liotetut herneensiemenet kylvettiin mullalla täytettyyn astiaan ja versojen tueksi rakenneltiin obeliski.

Herneitä pitää ilman muuta kasvattaa parvekkeellakin! Kyllä sokeri- ja taittoydinherneet ovat passeleimmat, sillä ne voi syödä palkoineen ja lisäksi hoitajan palkitsevat kauniit kukat!

Amppelikasvatus sopii parvekkeelle. Ripusta kasviksetkin riippumaan!

Amppelit sopivat hyvin parvekekasvien hyötykasviviljelyyyn. Basilikat nauttivat siitä, että niiden ympärillä kiertää ilma. Kokeilussa ovat olleet myös ruohosipuli ja timjami. Nostan monivuotiset syksyllä maahan talvehtimaan.

Monivuotisten mustikoinen ja herukoiden kasvattaminen isoissa ruukuissa onnistuu ilman muuta suojausta ainakin Etelä-Suomessa.

Mieheni toi kotiimme vuosia sitten yhden ainokaisen pensasmustikan taimen, mutta se on talvehtinut ruukussa ja tuottanut satoakin. Kokeilimme viime vuonna istuttaa sen maahan, mutta siitä se ei selvästikään pitänyt. Palautimme sen ruukkuunsa.

Kasvimaa voi sijaita viljelylaatikoissa tai monenlaisissa astioissa.

Viime kesänä kokeilin kaalinkasvatusta ja villiyrttien versontaa pienissä puulaatikoissa. Hienosti onnistui! Yhtä hyvin viljelylaatikon voisi nostaa parvekkeelle!

Sankoperunat istutetaan astiaansa taimina. Satoa alkaa saada kukinnan jälkeen.

Parvekekasvien kuningas on tietysti peruna! Sangoissa, laatikoissa ja kasseissa kasvavat puhtaimmat varhaisperunat.

Istuta itäneet perunat multaan ja pidä huolta mullan kosteudesta. Kun peruna on kukkinut, voit alkaa kalastella uusia perunoita!

 

Kiva näkymä parvekkeista. Teki mieli kivuta kerrostalossa lähemmäksikin!

Ihana idea Turun messuilla oli tämä parvekenäkymä. Vaikkei lähikuvia saanut otettua, nyt parvekkeet näyttäytyivät oikeasta kulmasta ohikulkijalle.

Kasvatusiloa, puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viljele hyötykasveja parvekkeella!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *