Paratiisi takapihalla

Vuoden Vihannes 2017 - salaatista on moneksi

Kasvata salaatteja pihalla, patiolla ja parvekkeella. Vaikka kukkapenkin reunassa niistä on silmän iloa – miksei satoakin!

Kaikki vuoden mittaan syömämme salaatit eivät pikkupuutarhassamme mahdu kasvamaan, mutta silti kasville tilaa löytyy. Lehtisalaatti-lajikkeet  ’Salad Bowl’, ’Red Salad Bowl’ ja ’Australialainen’ reunustavat meillä kukkapenkin reunaa, viljelylaatikon viertä ja jopa ruukuissa olemme niitä kasvattaneet.

Vasta poimittu rapsakka salaatinlehti  leivänpäällä on niin hyvää!

Viljelylaatikkoihin ja -ruukkuihin salaatteja kannattaa kylvää useaan kertaan kesässä. Aluksi poimimme viljelmältä lehden sieltä, täältä. Lopulta korjaamme koko rivin ja mylläämme mullan uutta kylvöstä varten.

Salaattikylvös itää viileähköllä säällä muutamassa päivässä.

Salaatit valittiin vuoden 2017 vihannekseksi, vihdoinkin! Tässä niitä kasvaa Asuntomessuilla kuvattuna kivillä reunustetussa penkissä.

Ylpeyteni ruuanlaitossa onkin valmis salaattiseos jääkaapissa ympäri vuoden. Salaatin perusaines on aina tuore lehtisalaatti, muut vihannekset sen lisukkeita.

 

Enolainen kotipuutarhuri teki satoisan kasvulavan vanhoista ikkunanpokista. Noista samettikukista hän saa lehtisalaattiinsa pirteyttä.

 

Salaattikasvien suosikkinäytemaani on Jokilaakson matkailupuutarha Lapualla. Siellä voi tutustua jopa lääkeyrtteihin, vaikkei niitä kasvattaisikaan.

Kotipihallamme olemme aikoinaan asvattaneet salaattia kasvimaan reunassa. Vantaan lehtokotilo-ongelman vuoksi emme enää. Nyt oikea paikka puutarhassamme on astioissa, jonne kotilolla kestää vähän pidempi aika kömpiä.

3 salaattivinkkiä

  1. Kokeile lehti- ja keräsalaattien lisäksi kaupan miniversoja, pinaatteja ja kaaleja, jotka monipuolistavat salaattitarjontaa nykyisin. Niitä voit kasvattaa myös itse puutarhassa.
  2. Kylvä salaattikasvit astioihin ja lavatarhaan monta kertaa kesässä. Salaatinsiemenet itävät nopeasti, kun sää on viileähkö – kuten nykyään on heinäkuuksi usein sattunut.
  3. Sekoita eri salaattilajikkeiden siemeniä astiassa ennen kylvöä. Näin syntyy salaattiseos jo kasvupaikalla. Tarjolla on myös valmiita siemenseoksia, kuten ’Baby Leaf’.

Vuoden vihanneksen valitsevat puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry. Tavoitteena on vihannesten käytön monipuolistaminen ja tuotetietouden levittäminen.

Lämpenevää kasvukautta, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuoden Vihannes 2017 - salaatista on moneksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *