Vuoden yrtiksi on valittu nokkonen, joka on tuttu puutarhan hoitajille. Villivihannesta ja polttavaa kitkentäkasvia saa nyt talvellakin.

Kun tänään 30 vuotta täyttänyt vanhin poikani syntyi, ristiäisissä tarjottiin nokkospihvejä. Vielä silloin nokkoset kerättiin luonnosta, vaikken yhtään muista, kumpi vauvan tuoreista vanhemmista lähti nokkosten keruuretkelle lähimetsään.

Vuoden yrtin valitsee Arktiset Aromit ry, joka on luonnontuotealan (luonnonmarjat, -sienet, -yrtit ja erikoisluonnontuotteet) valtakunnallinen toimialajärjestö.

Hyvä valinta – nyt osuitte herkulliseen naulankantaan ;).

Nokkonen on vuoden 2018 yrtti!

  1. Nokkonen on meille puutarhureille ravinteikkaasta maaperästä pitävä ja ahkeraa kitkemistä vaativa koko maassa kasvava monivuotinen rikkaruoho.
  2. Hyötykäyttöäkin löytyy! Nokkosesta voi uuttaa ja hauduttaa puutarhaan myös torjunta-ainetta tai ravinteikasta lannoitetta – ruuanlaitosta vielä puhumattakaan.
  3. Nokkosta voi käyttää ruokiin pinaatin tavoin tai  vihersmootheissa. Kotonamme nokkosta on lähinnä kitketty jauhelihapihvien ainesosaksi.
  4. Nokkosia olen ostanut myös versoina, puutarhalla kasvatettuna. Yhtä lailla tuntuvat pistelevän versot puutarhalla kasvatettuinakin :).
  5. Ota aina selvää luonnosta kerättyjen tai viljeltyjen yrttien vaikutuksista mm. raskauden tai sairauksien sattuessa.

Kokeile villiyrttejä laatikossa

Siirsimme pari vuotta sitten nokkosia ja muita villiyrttejä viljelylaatikkoon, jossa ne talvehtivatkin pikkuriikkisessä laatikossaan hienosti. Keväällä viljelylaatikkoa kasteltiin, ja kasvien päällä pidettiin lasikantta.

Viljelylaatikon satoa odotellessani ostin poikani synttärin kunniaksi Varpion nokkoset kiltisti kaupasta!

Aurinkoisia kevätpäiviä!

terveisin puutarhatoimittaja Paula