Paratiisi takapihalla

Yrtit tuoreina juhlapöytään - katso ohjeet

yrtit-valossa
Suosituin tuoreyrttimme on basilika, joka leikkaamisen jälkeen jopa versoo kasvilamppujen alla.

Kun talvi tuli, yrttejä ei ole enää poimittu kotipuutarhasta. Lähikaupan ruukkuyrtit ovat ratkaisu, mutta niiden säilyttämisessä on omat hankaluutensa.

Lapsuudessani talvikauden kasviksia olivat kellarissa varastoidut keräkaali, lanttu, porkkana, punajuuri ja peruna. Vasta paljon myöhemmin pöytiin tulivat tuoreet salaatit ja yrtit.

ikkunalaudalla-yrtit
Entisen lastenhuoneen ikkunalta löytyi mainio paikka yrttiviljelmälle.

Nyt yrttejä kasvatan kauneuden, tuoksujen ja ruuanlaiton vuoksi – läpi vuoden. Kesällä ne kasvavat ruukkupuutarhassa ja talvisin vaikkapa ikkunalaudalla.

tilli-nuutuu-sisalla
Voi, kuinka vaikeaa voikaan olla tillinkasvatus!

Äidin kasvimaalta tilliä saattoi hakea läpi kesän leivän päälle. Nykyisin tilliruukut tahtovat nuutua meillä kotona nopeasti. Kylmäsavu- ja graavilohi kuitenkin huutavat tuoretta tilliä mausteekseen.

tilli-viileassa
Lasiterassin viileydessä tuntuu olevan paras paikka ruukkutillille.

Jääkaappimme viileyteen eivät ruukkuyrtit mahdu, mutta onneksi on talvellakin lasiterassi. Lauhalla säällä vien kalalautaselle tarvittavat tillit lasiterassille, jossa ne pysyvät lappeelleen sijoitettuna pirteinä päiväkaudet.

yrtit-erikoisruukussa
Harvoin tapaa näin hyviä keksintöjä kuin kahden taimen yrttiruukku saksineen.

Yrttejä pidämme terassilla muutenkin niin pitkään kuin mahdollista. Ruukkuyrteille tarkoitettu erikoisruukku on mainio sekä terassilla että kotona. Kaupan yrttiruukku sujautetaan sen pohjalle ja kyytipojaksi lorautetaan vettä. Sivussa odottavat yrttisakset, joilla saa lehdet valmiiksi silputtua.

yrtit-kasvilamppujen-alla
Vesiviljelmämme oli aikoinaan menestys, mutta luovuimme siitä yöunta häiritsevän lirinän vuoksi.

Varo palelluttamasta kaupan yrttejä kotiin tuotaessa! Otan talvella kauppaan mukaan kangaskassin, johon kiedon yrtit ja salaatit, sillä pelkkä muovikassi ei riitä suojaksi.

Kotona yrtit ovat pysyneet virkeinä, kun ne ovat saaneet valoa ja vettä. Jossain vaiheessa meillä oli jopa Zen Grow -vesiviljelmä, jossa pidimme kaupasta tuodut salaatit ja yrtit.

Nykyisin systeemistä jäljellä ovat enää kasvilamput, jotka auttavat pitämään yrtit kunnossa. Sijoitamme ruukkuyrtit laakealle vadille, jonne vettä voi annostella aluslautasen kautta.

3 säilytystapaa ruukkuyrteille

  1. Vie kaupasta ostetut ruukkuyrtit viileään paikkaan, jossa lehdistön haihdutus vähenee. Paras paikka on viileä ja valoisa.
  2. Hanki pitkään säilytettäville yrteille erikoisruukku, jossa on altakastelusysteemi. Siinä ne viihtyvät pidempään kuin kuiviltaan.
  3. Istuta ruukkuyrtit multaan ja sijoita ruukut valoisaan, lämpimään paikkaan. Kastele talvellakin, lannoita kasvukaudella.

Maukasta syksyä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yrtit tuoreina juhlapöytään - katso ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *