Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Helppo tarte tatin -omenapiirakka

Helppo tarte tatin -omenapiirakka on uskomattoman simppeli valmistaa. Tarvitset vain 4 raaka-ainetta herkullisen omenapiirakan valmistukseen. Piirakka tarjotaan tatti-kinuskikastikkeen ja smetanan kanssa.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Helppo tarte tatin

 • 3 levyä voitaikinaa
 • 70 g voita
 • 1 dl sokeria
 • 6–10 kpl kotimaisia luomuomenoita

Tarjolle

 • 2 dl kinuskikastiketta
 • 1 rkl kuivatuista tateista tehtyä jauhetta
 • ranskankermaa tai smetanaa

Valmistusohje

Helppo tarte tatin -omenapiirakka leivotaan näin:

 1. Ota voitaikinalevyt sulamaan ajoissa. Yhdistä ne nipistämällä ne toisiinsa sulaneina ja muotoile taikinasta valurautapannuusi sopiva ”kansi”.
 2. Poista omenasta sisus omenaporalla. Halkaise omena neljään osaan. Jätä kuoret, jos käytät kotimaisia luomuomenoita.
 3. Tarvitset valurautapannun, tai muun uunin kestävän pannun, koska piirakka nostetaan uuniin pannussa.
 4. Kuumenna voita pannulla. Kun voi sihisee ja on sulanut lisää sokeri pannulle. Kuumenna seosta kunnes sokeri alkaa sulaa ja muuttuu vähän rusehtavaksi. Lisää omenat pannulle leikkuupuoli alaspäin. Tämä on tärkeää, koska omenat käännetään ja silloin kaunis kuorellinen pinta jää lopulta näkyviin, kun piirakka nostetaan tarjolle. Tällä ei ole väliä, jos olet kuorinut omenat.
 5. Anna omenoiden ottaa kunnolla väriä eli karamellisoitua. Säädä lämpötilaa niin, etteivät omenat pala, mutta kuitenkin karamellisoituvat. Tämä on haastavin vaihe. Älä heiluttele omenoita turhaan, anna niiden paahtua rauhassa. Käännä omenat, kun leikkuupinta on saanut väriä. Jatka paahtamista vielä hetki myös toiselta puolelta.
 6. Nosta voitaikinakansi kuplivien omenoiden päälle painaen reunat pannun sisään kanneksi omenoille.  Pistele voitaikinaan muutama reikä veitsellä.
 7. Nosta pannu 225 asteiseen uuniin uunin keskitasolle ja paista noin 10 minuuttia. Voitaikinakansi kohoaa ja näyttää kuivalta, mutta se laskeutuu uunista ottamisen jälkeen.
 8. Kun kansi on paistunut ruskeaksi, ota pannu uunista varovasti. Varaa laakea tarjoiluastia valmiiksi. Ota laakea astia tai lautanen kooltaan vähän suurempi kuin pannun halkaisija. Laita se pannun päälle väärin päin ja kippaa pannu lautaselle nopealla ranneliikkeellä. Tarte tatin keikautetaan ylösalaisin lautaselle jättäen voitaikinakansi pohjaksi ja näin kauniit omenat ovat nyt näkyvissä.
 9. Jos olet paistanut ensin leikkuupuolen ja jättänyt sitten kuoripuolen pohjalle, nyt kauniit ja värikkäät sekä paahtuneet omenat ovat pinnalla.
 10. Sekoita kinuskikastikkeen joukkoon aivan hienoksi jauhettu kuivattu herkkutattijauhe. Tarjoa helppo tarte tatin tatti-kinuskikastikkeen ja smetanan kanssa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo tarte tatin -omenapiirakka

Maija-täti

Tattijauhe? Luinko oikein? Miksi kinuskiin lisätään sientä?

Kotiliesi

Kinuskista tulee yksinkertaisesti todella herkullisen makuista, kun sen maustaa tattijauheella! Kokeile ja saatat yllättyä. Tattikinuski on syksyn hittilisuke omenapiirakalle tai jäätelölle.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.