Pizzapohja juureen valmistuu näin:
1. Sekoita 260 grammaa haaleaa vettä, 100 grammaa virkeää ja vahvaa juurta, 400 grammaa vehnäjauhoja sekä kymmenen grammaa suolaa. Jätä taikina tekeytymään puoleksi tunniksi huoneenlämpöön.
2. Lisää yksi ruokalusikallinen öljyä painellen. Taittele ja venyttele taikinaa ainakin noin neljä kertaa kolmen tunnin aikana. Pidä taikina koko ajan huoneenlämmössä lämpimässä paikassa. Taittelu ja venyttely tekee taikinaan sitkoa, sitä ei tarvitse siis vaivata.
3. Kaada pizzataikina pöydälle ja muotoile se tiukaksi palloksi pyörittäen taikinaa pöytäpintaa vasten. Kitka muodostaa taikinasta tiukan pallon. Nosta taikin astiaan. Anna taikinan kohota puoli tuntia huoneenlämmössä ja nosta jääkaappiin yöksi. Sulje astia hyvin muovipussin sisään tai kannella, ettei kosteus karkaa.
4. Ota pizzataikina esille noin puolitoista tuntia ennen paistamista. Kaada se jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä jauhotetuin käsin yksi pellillinen tai neljä pyöreää pizzaa. Voit muotoilla sen suoraan leivinpaperin päälle. Venyttele taikinaa kevyesti ja painele reunoja ulospäin, kunnes taikina on suurin piirtein pellin kokoinen. Reunat saavat jäädä paksuiksi.
5. Täytä pizza ja paista 250 asteessa noin 20 minuuttia uunin pizzanpaistotoiminnolla tai tasalämmöllä.
Ohje on Eliisa Kuuselan kirjasta Leipävallankumous (Readme.fi).
Pizzapohja juureen on julkaistu Kotiliedessä 24/2019.
Lue myös: Ihastuitko napolilaiseen pizzaan? Näin onnistut pizzan teossa myös kotona
Lue myös Anna.fi: Perjantai-pizza – vuohenjuustoa, kinkkua, rucolaa ja tomaattia
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pizzapohja juureen
Onkos jollakin sitä juurta tarjolla?
Itsehän se juuri pitää valmistaa.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen. Ei muuten jatku.