Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Pizzapohja juureen

Hapanjuurileipuri Eliisa Kuuselan ohje Löysäpipon pizzapohja valmistuu lähes itsekseen. Se tehdään hapanjuureen ja kohotetaan yön yli jääkaapissa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Pizzapohja juureen

  • 260 g haaleaa vettä
  • 100 g virkeää ja vahvaa juurta
  • 400 g vehnäjauhoja (lähes kaikki vehnäjauhot toimivat)
  • 10 g suolaa (tai maun mukaan)
  • 1 rkl oliiviöljyä

Valmistusohje

Pizzapohja juureen valmistuu näin:

1. Sekoita 260 grammaa haaleaa vettä, 100 grammaa virkeää ja vahvaa juurta, 400 grammaa vehnäjauhoja sekä kymmenen grammaa suolaa. Jätä taikina tekeytymään puoleksi tunniksi huoneenlämpöön.

2. Lisää yksi ruokalusikallinen öljyä painellen. Taittele ja venyttele taikinaa ainakin noin neljä kertaa kolmen tunnin aikana. Pidä taikina koko ajan huoneenlämmössä lämpimässä paikassa. Taittelu ja ve­nyttely tekee taikinaan sitkoa, sitä ei tarvitse siis vaivata.

3. Kaada pizzataikina pöydälle ja muo­toile se tiukaksi palloksi pyörittäen taikinaa pöytäpintaa vasten. Kitka muodostaa taikinasta tiukan pallon. Nosta taikin astiaan. Anna taikinan kohota puoli tuntia huoneenlämmössä ja nosta jääkaappiin yöksi. Sulje astia hyvin muovipussin sisään tai kan­nella, ettei kosteus karkaa.

4. Ota pizzataikina esille noin puolitois­ta tuntia ennen paistamista. Kaada se jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä jauhotetuin käsin yksi pellil­linen tai neljä pyöreää pizzaa. Voit muotoilla sen suoraan leivinpaperin päälle. Venyttele taikinaa kevyesti ja painele reunoja ulospäin, kunnes tai­kina on suurin piirtein pellin kokoi­nen. Reunat saavat jäädä paksuiksi.

5. Täytä pizza ja paista 250 asteessa noin 20 minuuttia uunin pizzanpais­totoiminnolla tai tasalämmöllä.

Ohje on Eliisa Kuuselan kirjasta Leipävallankumous (Readme.fi).

Pizzapohja juureen on julkaistu Kotiliedessä 24/2019.

Lue myös: Ihastuitko napolilaiseen pizzaan? Näin onnistut pizzan teossa myös kotona

Lue myös Anna.fi:  Perjantai-pizza – vuohenjuustoa, kinkkua, rucolaa ja tomaattia


Kommentoi

Kommentoi juttua: Pizzapohja juureen

kysynvaan

Onkos jollakin sitä juurta tarjolla?

Mimi

Itsehän se juuri pitää valmistaa.

Ntihapanjuuri

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen. Ei muuten jatku.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.