Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Mätijuustokakku

Hyydytetty mätijuustokakku hurmaa alkupalana tai noutopöydässä. Koristele mätikakku raikkaasti herneenversoilla ja värikkäillä tomaateilla, retiiseillä ja mädillä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Mätijuustokakku, pohja

  • 150 g maalahdenlimppua
  • 80 g voita

Mätijuustokakku, täyte

  • 5 liivatelehteä
  • 200 g kylmäsavulohta
  • 1 punasipuli
  • 1 dl ruohosipulia hienonnettuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 200 g ranskankermaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • ¼ tl rouhittua mustapippuria
  • ½ sitruunan raastettu kuori
  • ½ sitruunan puristettu mehu
  • 2 rkl vettä
  • 100 g mätiä

Marinoitu punasipuli

  • ½ punasipulia marinoituna
  • ½ dl punaviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria

Koristelu

  • ½ dl punasipulia marinoituna
  • 4 keltaista kirsikkatomaattia
  • 4 oranssia kirsikkatomattia
  • 4 retiisiä
  • 50 g mätiä
  • 1 nippu herneenversoja

Valmistusohje

Mätijuustokakku tehdään helposti näin:

1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Murusta 150 grammaa maalahdenlimppua. Sulata 80 grammaa voita. Yhdistä leipämuru ja voi. Painele muruseos leivinpaperin päälle.

2. Laita viisi liivatelehteä likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.

3. Hienonna 200 grammaa kylmäsavulota, punasipuli ja desilitra ruohosipulia. Marinoi koristeeksi tuleva sipuli. Viipaloi puolikas punasipuli ja kiehauta se punaviinietikan ja sokerin seoksessa (puoli desilitraa punaviinietikkaa ja kaksi ruokalusikallista sokeria).

4. Vatkaa kaksi desilitraa kuohukermaa kovaksi vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon 200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa, 200 grammaa ranskankermaa, puolitoista teelusikallista suolaa, 1/4 teelusikallinen mustapippuria ja puolikkaan sitruunan raastettu kuori. Sekoita tasaiseksi.

5. Kuumenna puolikkaan sitruunan mehu ja kaksi ruokalusikallista vettä kuumaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan nesteeseen. Sekoita ja kaada seos kermaseoksen joukkoon. Lisää myös sata grammaa mätiä ja sekoita hyvin. Kaada täyte pohjan päälle. Nosta jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi.

6. Koristele mätijuustokakku juuri ennen tarjoilua marinoidulla punasipulilla, tomaattilohkoilla, retiisiviipaleilla, mätinokareilla ja herneenversoilla. Myös parsannuput ovat ihana koriste.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 7/2022.

Lue myös: Suolainen juustokakku on juhlien kestosuosikki – näillä ohjeilla onnistut!

Lue myös Anna.fi: Mätiä perinteisesti ja kuudella muulla tavalla – voileipäkakku ja huumaavat graavilohi-mätileivät


Kommentoi

Kommentoi juttua: Mätijuustokakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.