
Munkit
Munkit pyöritellään vastapaistettuina kanelilla maustetussa sokerissa ja syödään saman tien. Hyvä munkki on sisältä pehmeä ja pinnasta herkullisen rapea. Nappaa tästä vinkit, joilla munkinpaisto onnistuu!
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
- Kasvis
Ainekset
Munkkitaikina:
- 3 dl vettä tai maitoa
- 25 g tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
- ½- ¾ tl suolaa
- ¾ dl sokeria
- (1 kananmuna)
- 8.5 dl vehnäjauhoja
- 75 g voita tai margariinia
- kypsentämiseen:
- ruokaöljyä
- pintaan:
- sokeria, kanelisokeria tai tomusokeria ja mansikkamehua
Valmistusohje
- Lämmitä vesi tai maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, saa neste olla lämpimämpää eli noin 42-asteista. Murenna tuorehiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin.
- Lisää nesteeseen suola, sokeri ja kananmuna. Kananmuna ei ole välttämätön, mutta antaa hyvän rakenteen.
- Lisää vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva.
- Pyörittele taikinasta pingispallon kokoisia pyörylöitä. Anna niiden kohota noin 20 minuuttia.
- Kuumenna öljy pienessä padassa. Kokeile rasvan kuumuutta paistamalla ensin yksi munkki. Rasva on sopivan kuumaa, kun pulla kypsyy myös sisältä ja sen pinta on molemmin puolin kauniin vaaleanruskea. Nosta reikäkauhalla muutama munkki kerrallaan kypsymään ja käännä kerran kypsymisen aikana.
- Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperille ja pyörittele sitten lautasella, jossa on sokeria tai kanelisokeria. Jäähtyneen munkin päälle voit myös levittää tomusokerista ja mansikkamehusta sekoitetun sokerikuorrutuksen. Tarjoa munkit vastapaistettuina siman kanssa.
Näillä herkutellaan vappuna:
Pienet vappumunkit Itse tehty sima Sitruunalla maustetut donitsit uunissa Kronitsit, donitsit, churrot sekä kolme muuta rapeaa leivonnaista vappuherkuksi Limellä maustettu vappusima
Anna.fi: Appelsiinimunkit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Munkit