mustikkagalette Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Mustikkagalette

Mustikkagalette valmistuu ilman piirakkavuokaa. Voit leipoa pohjan itse tai käyttää valmista kauramurotaikinaa. Täyte on erityisen mehevä ja maukas mantelin ansiosta. Mustikoiden lisäksi voit upottaa piirakkaan muitakin kauden marjoja.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
6 annosta

Ainekset

Mustikkagalette, pohja

  • 220 g kylmää voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 rkl sokeria
  • ¼ tl suolaa
  • 1-1 ½ dl vettä

Mustikkagalette, frangipanetäyte

  • 125 g huoneenlämpöistä voita
  • 125 g sokeria
  • 125 g mantelijauhetta
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja

Mustikkagalette, marjat

  • 250 g mustikoita ja/tai vadelmia

Mustikkagalette, koristelu

  • ½ dl tomusokeria

Valmistusohje

Mustikkagalette leivotaan helposti näin:

  1. Leikkaa 220 grammaa kylmää voita pieniksi kuutioiksi. Sekoita neljä deslitraa vehnäjauhoja, kaksi desilitraa kaurahiutaleita, yksi ruokalusikallinen sokeria ja 1/4 teelusikallinen suolaa. Nypi voikuutiot jauhoihin sormilla kunnes seokseen syntyy muruinen rakenne. Sekoita joukkoon 1-1 1/2 deslitraa kylmää vettä lusikallinen kerrallaan ja sekoita kunnes taikina juuri ja juuri pysyy kasassa. Taputtele taikina parin sentin paksuiseksi levyksi kelmun päälle, ja kääri se tiivisti kelmuun. Nosta taikina jääkaappiin 45 minuutiksi.
  2. Ota taikina jääkaapista, ja painele ja muotoile siitä kaunis piirakkapohja leivinpaperin päälle. Kokeile sydämen muotoa. Sopiva pohjan paksuus on vähän alle sentin.
  3. Vatkaa täytteen ainekset eli 125 grammaa huoneenlämpöistä voita, 125 grammaa sokeria, 125 grammaa mantelijauhetta, kaksi kananmunaa ja yksi ruokalusikallinen vehnäjauhoja kevyesti sähkövatkaimella. Levitä täyte pohjan päälle niin, että reunoille jää noin 1½ senttimetriä tilaa. Nosta reunat ylös ja rypytä ne painamalla taikinaa sormien välissä. Aseta täytteen päälle 250 grammaa mustikoita ja/tai vadelmia. Käytä vain mustikoita tai tee keskelle vadelmista sydän ja ympärille mustikoita. Nosta mustikkagalette jääkaappiin tai pakastimeen puoleksi tunniksi ennen paistamista.
  4. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 55 minuuttia. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua. Koristele mustikkagalette juuri ennen tarjoilua tomusokerilla.

Vinkki! Jos uunisi on erityisen kuuma, laske lämpötilaa, jotta piirakka ei pala. Mustikkagalette paistetaan mieluummin miedolla lämmöllä pidempään kuin kovassa lämmössä.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 14/2021.

Lue myös: Mustikka-marenkigalette

Lue myös Anna.fi: Maistuisiko mustikkapiirakka pullataikinasta vai kenties mustikka-marenkitorttu? Parhaat mustikkareseptit herkutteluun


Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustikkagalette

Sinun täytyy kommentoidaksesi.