pizzapohja
Reseptit
yli 60 min
4
Kiitos

Napolilainen pizzapohja kohotetaan hitaasti

Napolilainen pizzapohja leivotaan italialaisista 00-jauhoista. Taikinaa kohotetaan hissukseen jääkaapissa jopa pari vuorokautta. Lopputuloksena on maukas ja rapea pohja, kuin aidossa italialaiseessa pizzassa konsanaan.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Napolilainen hidas pizzapohja:

500 g italialaisia 00-jauhatus-vehnäjauhoja
3 1/2 dl kylmää vettä
3 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
1 rkl oliiviöljyä
Mainos

Valmistusohje

1. Ota 3 1/2 desilitraa vettä, ota siitä tilkka vettä erikseen (n. 10 %) ja sekoita vesitilkkaan kymmenen grammaa hienoa merisuolaa.

2. Sekoita kolme grammaa kuivahiivaa viiteensatan grammaan italialaisia 00-jauhatus-vehnäjauhoja ja li­sää vesi (90 %). Vaivaa taikinaa ko­neella, hiljaisella nopeudella noin kymmenen minuuttia. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeyty­nyt jauhoihin. Lisää yksi ruokalusikallinen oliiviöljyä ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeyty­nyt taikinaan. Vaivaa lopuksi taiki­naa maksiminopeudella, kunnes tai­kina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reip­pain ottein.

3. Koko prosessi kestää noin 20 mi­nuuttia. Älä tingi vaivaamisajas­ta, jotta käymisprosessi käynnistyy kunnolla ennen jääkaappiin laitta­mista. Jos siirrät taikinan kylmään vaivaamatta, saattaa olla, ettei tai­kina ala nousta. Kun taikina on valmis, sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja laita jääkaapin vihanneslokeroon noin vuorokaudeksi. Ota taikina jää­kaapista ja muotoile palloksi. Käsit­tele taikinaa varoen niin, ettet riko ilmakuplia. Laita pallot vielä toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin (tai halu­tessasi vielä pidemmäksi ajaksi, jopa  2–3 päiväksi). Ota kohonnut taiki­na pois jääkaapista ja anna lämmetä huoneenlämmössä omassa rasias­saan pari tuntia ennen kuin aloitat taikinan käsittelyn.

4. Muotoile pizzataikina käsin ja täytä haluamillasi täytteillä. Paista 250 asteessa noin 10–20 minuuttia, riippuen uunista.

Ohje on Saku Tuomisen ja Luca Platanian kirjasta Pizze (Otava)

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/19.

Katso myös: Ihastuitko napolilaiseen pizzaan? Näin onnistut pizzan teossa myös kotona

Keskustelu

Kommentoi juttua: Napolilainen pizzapohja kohotetaan hitaasti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X