Napolilainen pizzapohja valmistuu näin:
Napolilainen pizzapohja vaatii vähän vaivannäköä ja aikaa, mutta lopputulos takaa mainion pizzaperjantain.
1. Ota 3 1/2 desilitraa vettä, ota siitä tilkka vettä erikseen (n. 10 %) ja sekoita vesitilkkaan kymmenen grammaa hienoa merisuolaa.
2. Sekoita kolme grammaa kuivahiivaa viiteensatan grammaan italialaisia 00-jauhatus-vehnäjauhoja ja lisää vesi (90 %). Vaivaa taikinaa koneella, hiljaisella nopeudella noin kymmenen minuuttia. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää yksi ruokalusikallinen oliiviöljyä ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan. Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein.
3. Koko prosessi kestää noin 20 minuuttia. Älä tingi vaivaamisajasta, jotta käymisprosessi käynnistyy kunnolla ennen jääkaappiin laittamista. Jos siirrät taikinan kylmään vaivaamatta, saattaa olla, ettei taikina ala nousta. Kun taikina on valmis, sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja laita jääkaapin vihanneslokeroon noin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile palloksi. Käsittele taikinaa varoen niin, ettet riko ilmakuplia. Laita pallot vielä toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin (tai halutessasi vielä pidemmäksi ajaksi, jopa 2–3 päiväksi). Ota kohonnut taikina pois jääkaapista ja anna lämmetä huoneenlämmössä omassa rasiassaan pari tuntia ennen kuin aloitat taikinan käsittelyn.
4. Muotoile pizzataikina käsin ja täytä haluamillasi täytteillä. Paista 250 asteessa noin 10–20 minuuttia, riippuen uunista.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Napolilainen pizzapohja kohotetaan hitaasti