Pikkelöity perunaleipä
Pikkelöity perunaleipä tehdään tanskalaisen smörrebrödin tapaan. Sardellivoi antaa leivälle herkullisen umamin maun. Koristele leivät syötävin kukin somiksi.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Munaton
Ainekset
Pikkelöity perunaleipä
- 6 keskikokoista kiinteää perunaa (esim. Annabelle)
Pikkelöity perunaleipä, pikkeliliemi
- 2 dl valkoviinietikkaa
- 2 rkl akvaviittia (esim. Linie) Alkosta (löytyy pikkupullossa)
- 1 dl sokeria
- 2 dl vettä
- 1 nippu tillinvarsia
Pikkelöity perunaleipä, sardellivoi
- 6 rkl pehmeää voita
- 3 sardellia öljyssä
Lisäksi
- 6 viipaletta vuokaleipää (esim. Real)
- 6 rkl Kallen mätitahnaa
- koristeeksi syötäviä kukkia tai versoseosta
- ¼ tl musta- tai valkopippuria myllystä
Valmistusohje
Pikkelöity perunaleipä tehdään helposti näin:
- Pese kuusi keskikokoista kiinteää perunaa hyvin tai kuori ne. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi suolavedessä. Niiden pitää olla napakoita, eli ylikypsiä.
- Kiehauta pikkeliliemen ainekset eli kaksi desilitraa valkoviinietikkaa, kaksi ruokalusikallista akvaviittia, yksi desilitra sokeria ja kaksi desilitraa vettä sekä yksi nippu tillinvarsia ja kaada hillopurkkiin. Lisää joukkoon lämpimät perunat. Sulje purkki ja jäähdytä. Nosta kylmään yöksi. Anna marinoitua ainakin yksi vuorokausi.
- Hienonna kolme sardellia leikkuulaudalla kunnes se on aivan hienoa tahnaa. Lisää tahna kuuteen ruokalusikalliseen voita. Jos haluat, sardellin voi jättää myös krouveiksi paloiksi.
- Voitele kuusi viipaletta vuokaleipää sardellivoilla, viipaloi päälle marinoituja perunoita. Koristele leivät Kallen mätitahnalla ja syötävillä kukilla tai versoilla. Viimeistele pikkelöity perunaleipä pyöräyttämällä päälle myllystä musta- tai valkopippuria.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2020.
Lue myös Anna.fi: Lämpimät voileivät sopivat evääksi töihin tai iltapalaksi kotiin – 5 erinomaista ohjetta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pikkelöity perunaleipä