Puolukkajäädyke Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Puolukkajäädyke ja piparkakunmakuinen kolakastike

Puolukkajäädyke on parhaimmillaan, kun sen pinta hieman sulaa, mutta sisus on vielä jäinen. Jäädyke saa makupariksi kuuman piparkakunmakuisen kolakastikkeen.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10 annosta

Ainekset

Puolukkajäädyke

  • 5 dl kuohukermaa
  • 1 dl pakastepuolukoita
  • 2 dl puolukkahilloa
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl vaaleaa siirappia tai hunajaa
  • ½ dl vettä
  • 2 kananmunanvalkuaista
  • 1–2 rkl marjalikööriä (ei pakollinen)

Piparkakkukolakastike

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 ½ dl fariinisokeria
  • 1 ½ tl piparkakkumausteseosta
  • 1 tl voita

Koristelu

  • 1 dl puolukoita

Valmistusohje

Puolukkajäädyke tehdään helposti näin:

  1. Vaahdota viisi desilitraa kuohukermaa ja nosta jääkaappiin odottamaan. Nosta kaksi desilitraa puolukkahilloa kattilaan ja kiehauta pikaisesti. Siirrä syrjään jäähtymään. Lisää yksi desilitra jäisiä puolukoita joukkoon ja sekoita.
  2. Mittaa kattilaan yksi desilitra sokeria, kaksi ruokalusikallista vaaleaa siirappia tai hunajaa ja puoli desilitraa vettä. Kuumenna seos 121-asteiseksi, älä sekoita. Käytä avuksi digitaalista paistolämpömittaria. Erottele kiehumisen aikana kaksi kananmunanvalkuaista teräskulhoon. Vatkaa valkuaisia hieman.
  3. Valuta kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa, kunnes seos jäähtyy. Sekoita puolukkahillo ja kermavaahto valkuaisseokseen kevyesti nostellen. Mausta halutessasi yhdestä kahteen ruokalusikallista marjalikööriä.
  4. Valuta jäädykemassa noin 1,7 litran vetoiseen rengasvuokaan tai kulhoon. Peitä kelmulla ja anna jäätyä pakastimessa mieluiten yön yli.
  5. Nosta jäädyke 30 minuutiksi jääkaappiin ennen tarjoilua. Valmista kolakastike. Keitä kaksi desilitraa kuohukermaa, 1 1/2 desilitraa fariinisokeria ja 1 1/2 teelusikallista piparkakkumaustetta keskilämmöllä korkealaitaisessa kattilassa viidestä kymmeneen minuuttia tai kunnes kastike hieman sakenee. Sekoita joukkoon yksi teelusikallinen voita.
  6. Kostuta vuoan reunat kuumalla vedellä ja kumoa puolukkajäädyke tarjoiluvadille.
  7. Koristele yhdellä desilitralla puolukoilla ja tarjoa puolukkajäädyke lämpimän kolakastikkeen kanssa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.

Lue myös: Jäädyke on kesäaterian viileä kuningatar

Lue myös Anna.fi: Piparkakkujäädyke


Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolukkajäädyke ja piparkakunmakuinen kolakastike

Sinun täytyy kommentoidaksesi.