Puolukkajäädyke ja piparkakunmakuinen kolakastike
Puolukkajäädyke on parhaimmillaan, kun sen pinta hieman sulaa, mutta sisus on vielä jäinen. Jäädyke saa makupariksi kuuman piparkakunmakuisen kolakastikkeen.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
Puolukkajäädyke
- 5 dl kuohukermaa
- 1 dl pakastepuolukoita
- 2 dl puolukkahilloa
- 1 dl sokeria
- 2 rkl vaaleaa siirappia tai hunajaa
- ½ dl vettä
- 2 kananmunanvalkuaista
- 1–2 rkl marjalikööriä (ei pakollinen)
Piparkakkukolakastike
- 2 dl kuohukermaa
- 1 ½ dl fariinisokeria
- 1 ½ tl piparkakkumausteseosta
- 1 tl voita
Koristelu
- 1 dl puolukoita
Valmistusohje
Puolukkajäädyke tehdään helposti näin:
- Vaahdota viisi desilitraa kuohukermaa ja nosta jääkaappiin odottamaan. Nosta kaksi desilitraa puolukkahilloa kattilaan ja kiehauta pikaisesti. Siirrä syrjään jäähtymään. Lisää yksi desilitra jäisiä puolukoita joukkoon ja sekoita.
- Mittaa kattilaan yksi desilitra sokeria, kaksi ruokalusikallista vaaleaa siirappia tai hunajaa ja puoli desilitraa vettä. Kuumenna seos 121-asteiseksi, älä sekoita. Käytä avuksi digitaalista paistolämpömittaria. Erottele kiehumisen aikana kaksi kananmunanvalkuaista teräskulhoon. Vatkaa valkuaisia hieman.
- Valuta kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa, kunnes seos jäähtyy. Sekoita puolukkahillo ja kermavaahto valkuaisseokseen kevyesti nostellen. Mausta halutessasi yhdestä kahteen ruokalusikallista marjalikööriä.
- Valuta jäädykemassa noin 1,7 litran vetoiseen rengasvuokaan tai kulhoon. Peitä kelmulla ja anna jäätyä pakastimessa mieluiten yön yli.
- Nosta jäädyke 30 minuutiksi jääkaappiin ennen tarjoilua. Valmista kolakastike. Keitä kaksi desilitraa kuohukermaa, 1 1/2 desilitraa fariinisokeria ja 1 1/2 teelusikallista piparkakkumaustetta keskilämmöllä korkealaitaisessa kattilassa viidestä kymmeneen minuuttia tai kunnes kastike hieman sakenee. Sekoita joukkoon yksi teelusikallinen voita.
- Kostuta vuoan reunat kuumalla vedellä ja kumoa puolukkajäädyke tarjoiluvadille.
- Koristele yhdellä desilitralla puolukoilla ja tarjoa puolukkajäädyke lämpimän kolakastikkeen kanssa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.
Lue myös: Jäädyke on kesäaterian viileä kuningatar
Lue myös Anna.fi: Piparkakkujäädyke
Kommentoi
Kommentoi juttua: Puolukkajäädyke ja piparkakunmakuinen kolakastike