Jäädyke on kesäaterian viileä kuningatar

Raikkaan marjainen tai pehmeän kermainen jäädyke on verraton kesäjälkiruoka, joka kruunaa lempeän lämpimässä illassa nautitun aterian.

Vuossa jäädytetyt jäädykkeet valmistuvat kätevästi ilman jäätelökonetta, mutta jäädyke kannattaa tehdä jo edellispäivänä pakastimeen jäätymään ja ottaa pehmenemään puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Kerma, valkosuklaa ja munalikööri tekevät pannacotta-jäädykkeestä täyteläisen herkun. Tarjoa pehmeän kermaisen jäädykkeen kera vaikka marinoituja mansikoita.

Tuoreiden marjojen tai hedelmien kanssa tarjottavaksi sopii myös jäädytetty sitruunamousse tai Gertrudin jäädyke, joka maustetaan vaniljalla, sitruunalla ja keksimuruilla.

Hapokas raparperi kesyyntyy kermaisessa raparperijäädykkeessä, jonka voi koristella kotitekoisilla raparperikarkeilla.

Pienet limetti-marenkijäädykkeet ovat suloinen yhdistelmä kirpakkaa sitrusta ja makeita marenkimuruja.

Jäädytetyn marjabavaroisen voi tehdä sesongin mukaan mustikoista, herukoista, puolukoista tai karpaloista. Jäädykkeen voi koristella tuoreilla marjoilla tai tarjota marjoista puristetun kastikkeen kera.

Kardemumma ja anis antavat veikeän maun punaherukkajäädykkeelle. Mustaherukkajäädyke puolestaan saa säväyksen kanelista ja rommitilkasta.

Vadelma-valkosuklaaterriiniin tehdään kaksi kerrosta, joissa maistuvat vadelmat, valkosuklaa, vaniljatuorejuusto ja Marianne-rakeet. Tuoreista marjoista soseutettu kastike kruunaa juhlavan jäädykkeen.

Hurmaavat jäädykeleivokset yllättävät kahvipöydässä. Mustaherukkajäädyke jäädytetään suklaisen kääretorttupohjan kanssa ja koko komeus viimeistellään vielä suklaa- tai kinuskikastikkeella ja keksimuruilla.

Myös jäädytetty suklaa-juustotorttu vie taatusti kesävieraiden kielet mennessään. Viileän suklaanautinnon voi koristella kermavaahdolla, suklaaraasteella ja pähkinöillä.

Lisää ideoita kesäjälkkäreihin:
Vastustamattomat marjaherkut
Mansikka maistuu kesäherkuissa
Vadelmaherkut hurmaavat
Panna cotta päättää aterian lempeästi
Ruoka.fi: Marjajäädyke mansikkakastikkeella

Kuvat: Jorma Marstio ja Norman Ojanen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jäädyke on kesäaterian viileä kuningatar

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X