Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Tuulihattutorni

Tuulihattutorni on näyttävä ja yllättävän helppo valmistaa. Täytteen kahvilla maustettu leipurinkerma sopii aikuisempaankin makuun. Voit valmistaa tuulihatut itse tai koota tornin valmiista tuulihatuista. Katso videolta idea pikaversion valmistukseen.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
40  annosta

Ainekset

Tuulihatut

  • 100 g voita
  • 3 dl vettä
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • ½ tl leivinjauhetta

Kahvi-leipurinkerma

  • 7½ dl täysmaitoa
  • 1 rkl hienoa pikakahvijauhetta
  • 2 dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 6 kananmunankeltuaista
  • 6 rkl maissitärkkelystä
  • 2 tl vaniljatahnaa
  • 50 g voita

Karamelli

  • 2½ dl sokeria
  • ¼ tl suolaa

Koristeluun

  • syötäviä kukkia

Valmistusohje

Katso videolta pikaversio tuulihattutornista:

Tuulihattutorni valmistuu helposti näin:

  1. Valmista tuulihatut. Kuumenna kattilassa vesi ja voi ja sekoittele kunnes voi on sulanut. Anna seoksen kiehahtaa.
  2. Ota kattila liedeltä ja lisää jauhot. Sekoita voimakkaasti, kunnes neste on täysin imeytynyt jauhoihin ja taikina on sileää ja paksua.
  3. Lisää kananmunat yksi kerrallaan, välissä aina huolellisesti sähkövatkaimella vatkaten. Vatkaa lopuksi joukkoon leivinjauhe. Vatkaa vielä 30 sekunnin ajan.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Leikkaa pursotuspussin pää auki ja pursota leivinpaperille, uunipellille pieniä (halkaisijaltaan noin 3 cm) tuulihattuja. Huomioi, että tuulihattujen koko kaksinkertaistuu uunissa.
  5. Paista tuulihatut kahdessa erässä, 200 asteessa uunin keskitasolla 20– 25 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston, sillä tuulihatut lässähtävät helposti. Anna tuulihattujen jäähtyä.
  6. Valmista kahvi-leipurinkerma. Kuumenna kattilassa täysmaito ja kahvijauhe (lisää 1–2 lusikallista riippuen kuinka vahvan kahvinmaun haluat). Anna kuumentua muutaman minuutin, mutta älä päästä kiehahtamaan. 
  7. Vatkaa keltuaiset, maissitärkkelys, sokeri ja suola kuohkeaksi, vaaleaksi tahnaksi.
  8. Lisää lämmintä kahvimaitoseosta keltuaisseokseen ensin puoli desilitraa ja sekoita tasaiseksi. (Jos lämpimän maidon lisää liian nopeasti, keltuaiset kypsyvät.) Lisää loppu maitoseos hitaasti, koko ajan vatkaten. 
  9. Kaada täyte takaisin kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä muutaman minuutin ajan, koko ajan sekoittaen. Seos paksuuntuu nopeasti ja on valmis, kun pinta kuplii hieman. Poista kattila liedeltä ja lisää kuutioitu, kylmä voi sekä vaniljatahna ja vatkaa tasaiseksi.
  10. Siirrä täyte jääkaappiin tekeytymään vähintään kahden tunnin ajaksi. Vatkaa sileäksi ennen käyttöä.
  11. Lusikoi valmis kahvi-leipurinkerma pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla. Riko varovasti tuulihatun pohja tyllan päällä tai veitsellä niin, että saat pursotettua täytteen tuulihattujen sisälle. Täytä kaikki tuulihatut.
  12. Valmista karamelli sulattamalla sokeri ja suola paistinpannussa matalalla lämmöllä. Karamellin tulisi olla tumman kullanruskeaa. Nosta pannu liedeltä.
  13. Kasta varovasti tuulihatun pohja kuumaan, sulaan sokeriin ja nosta tarjoiluvadille. Asettele noin 7–8 tuulihattua ympyrän muotoon. Nosta seuraavat kuusi sokerissa kastettua tuulihattua edellisen tuulihattukerroksen päälle. Jatka seuraavat kerrokset vähentämällä aina tuulihattujen määrää ympyrässä. Sokeri jähmettyy nopeasti, joten tuulihatuista voi helposti rakentaa korkeankin tornin. Kun kaikki tuulihatut ovat tornissa, ripottele vielä lisää sokerikaramellia keon päälle. Viimeistele tuulihattutorni syötävillä kukilla.

Vinkki! Tuulihattutornin päälle voi myös kehrätä sokeria tai tomuttaa yksinkertaisesti vain paljon tomusokeria siivilän läpi. Sula karamelli toimii myös ”liimana” erilaisille koristeille. Myös pistaasitäyte sopii tuulihattuihin.

tuulihattutorni
Tuulihattutorni on näyttävä ja yllättävän helppo valmistaa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 11/2024.

Lue myös Anna.fi: Tuulihattu-vadelmakakku


Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuulihattutorni

Sinun täytyy kommentoidaksesi.