Ruoka

Samettinen voipuuro on hemmotteluherkku vailla vertaa – Anu kokkaa rakkauden puuron aina oman äitinsä ohjeella

Voipuuro tuo muistoja mieleen. Samettinen herkku saa monet muistelemaan lapsuuden hetkiä pehmoisen puurolautasen äärellä. Anu paljastaa samettipuuron ohjeen, mikä on rakas muisto omasta äidistä.

Voipuuro, millaisia muistoja se sinussa herättää?

Vanhan ajan voipuurolla on monta nimeä. Sitä kutsutaan myös samettipuuroksi tai samettivelliksi puuron pehmeän koostumuksen ansiosta.

Moni muistaa voipuurolle myös nimen rakkauden puuro. Se onkin ollut isoäitien ja äitien hemmottelun sekä rakkauden osoitus lastenlapsille ja lapsille.

Valkoisesta voista, vehnäjauhoista ja maidosta tehtyä paksua puuroa on kutsuttu myös kuutamopuuroksi, ehkä sen kalpean keltaisen värin ansiosta. Monelle kuutamopuuro on maistunut iltapalana, ehkäpä nimi on tullut siitä.

Voipuuro on Anulle rakas muisto äidistä

Kantahämäläisen Anun lapsuuden kodissa Humppilassa voipuuro oli äidin rakkaudenosoitus lapsille. Sitä valmistettiin usein sunnuntaisin jälkiruoaksi.

”Olen oppinut ohjeen mammaltani ja äidiltäni, jotka ovat kotoisin Kanta-Hämeestä. Ehkä se on tämän alueen erikoisuus. Emme saaneet sitä liian usein, se oli aina erityinen herkku millä meitä hemmoteltiin. Usein sunnuntaisin jälkiruoaksi,” Anu kertoo Kotiliedelle.

Anun perheessä voipuuroa syötiin usein mansikkakiisselin kanssa, jonka äiti oli tehnyt jo sunnuntaiaamuna valmiiksi.

Koulussakin voipuuroa syötiin 1970-luvulla. Koulussa se tarjottiin aina ruusunmarjakeiton kanssa.

Anu muistelee voipuuroa lämmöllä. Se on jättänyt voimakkaan muistijäljen. Voipuuron syömiseen liittyy ihania muistoja. Anu on halunnut pitää kiinni alkuperäisestä reseptistä ja valmistaa sen edelleen aina voihin.

”Joskus tulee sanomista, että voisihan sen tehdä terveellisemmin margariininkin, mutta meillä sitä ei edelleenkään syödä usein, vaan se pidetään herkkuna. Se on nimenomaan voipuuro eikä margariini kuulu siihen. Mitäpä maailma olisi ilman herkuttelua silloin tällöin?”

voipuuro
Anun voipuuro on silkkistä eikä siinä ole yhtään jauhopaakkua. Se on samettista ja paksua.  © Anu Lana

Voipuurossa vain kolme pääraaka-ainetta

Voipuuro tehdään kuten valkokastike, mutta suuremmalla jauhojen määrällä. Voipuuroon tulee voita, vehnäjauhoja ja maitoa sekä mausteeksi ripaus suolaa. Anun voipuuro maustetaan myös aina vaniljasokerilla. 

Voipuuron juoksevuutta voi säätää nesteen määrällä. Yleensä sen koostumus on sopivan lusikoitavaa, eli ei velliä eikä kovin paksuakaan. Anukin sanoo, että ohjetta voi soveltaa ja hän tekee sen summamutikalla.

”Maitoa lisätään vähissä erin pikkuhiljaa, ja kun seos näyttää hyvältä on voipuuro valmista.”

Voipuurossa myös voin määrä on tekijästä kiinni. Herkuttelija upottaa puuroon kunnolla voita, arkisempi voipuuro valmistuu pienemmällä määrällä. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Samettinen voipuuro on hemmotteluherkku vailla vertaa – Anu kokkaa rakkauden puuron aina oman äitinsä ohjeella

Sinun täytyy kommentoidaksesi.