Ruoka

Don Witka on ensimmäinen suomalainen oliiviöljymerkki – testasimme tuotteet

Espanjalainen pienpuristamo valmistaa Salosta kotoisin olevan Ville Witkan Suomeen tuomat oliiviöljyt. Witka valvoo toimintaa paikan päällä ja hänen yrityksensä vastaa toimitusketjusta. Mutta miltä öljyt maistuvat?

Don Witka -öljyt valmistetaan espanjalaisista raaka-aineista. Suomalaisen tuotteesta tekee se, että tuotteet pakataan kotimaisiin design-lasipulloihin. Ville Witka myös lupaa tiedotteessa, että suomalaisuus takaa luotettavuuden, laadun ja korkean moraalin koko tuotanto- ja toimitusketjuun.

Öljyt tulevat Iberian niemimaan ylängöiltä, missä valmistetaan paljon oliiviöljyä. Don Witkan oliiviöljyt on pakattu valoa läpäisemättömiin lasipulloihin, jotka suojelevat öljyä pilaantumiselta.

Kolme erilaista öljyä

Don Witkalla on perusvalikoimassaan kahta öljyä: mustaan pulloon pakattu Cornicabra ja valkoiseen pulloon pakattu Arbequina. Lisäksi sarjasta löytyy Cornicabra exclusive -öljy, jonka maku on kaikkein intensiivisin.

Cornicabra on yksi Espanjan suosituimmista oliivilajeista, jota suositaan sen täyteläisen maun vuoksi. Maku on vivahteeltaan pippurinen ja voimakas.

Arbequina on puolestaan maultaan lempeämpi ja pehmeämpi.

Öljyä ja pippuria leivän päälle

Testasimme Cornicabra- ja Arbequina-öljyt patongin kanssa ja paistoöljyinä. Toisin kuin monesti luullaan ekstraneitsytoliiviöljyä voi kuumentaa, ja se sopiikin hyvin niin ruoanlaittoon kuin salaatinkastikkeen pohjaksikin.

Cornicabra antaa miedolle patongille syvyyttä, sillä pippuri tuo mukavasti lisämakua. Silti tekee mieli rouhaista myllystä vähän lisää maustetta.

Arbequina taas on mieto ja pehmeä, joten se sopii esimerkiksi salaatin joukkoon. Leivän päällä nautittaessa jää kaipaamaan mustapippuria ja suolaa.

Molemmat öljyt toimivat paistaessa hyvin, mutta niitä tekee mieli säästellä korkeahkon hinnan vuoksi erikoistilaisuuksiin. Puoli litraa Cornicabraa maksaa noin 20 euroa ja Arbequinaa noin 25 euroa.

Juttua muokattu 4.1.2018: Korjattu ingressi: Witka ei perustanut oliiviöljypuristamoa vaan espanjalainen pienpuristamo valmistaa oliiviöljyt.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Don Witka on ensimmäinen suomalainen oliiviöljymerkki – testasimme tuotteet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.