Ruoka

Hanna Gullichsenin sokerilohi kiilasi kalaruokien ykköseksi – makuhermot menevät positiiviseen oikosulkuun

Hanna Gullichsenin sokerilohi saa innokkaimmat nuolemaan leivinpaperinkin. Sosiaalisessa mediassa suosiota keräävässä reseptissä yhdistyy tavoiteltu makuliitto: suolainen, makea, umami ja hapan.

Kokki ja ruokakirjailija ja -vaikuttaja Hanna Gullichsen tunnetaan simppeleistä mutta kekseliäistä arkiresepteistään, jotka syntyvät helposti ja nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta. Sellainen on myös sokerilohi, jonka resepti alkoi muotoutua tammikuisen yön pikkutunteina, kun Hanna jäi selaamaan puhelinta imettämisen jälkeen vauvan jatkaessa uniaan.

Hanna Gullichsen
Hanna Gullichsenin mukaan monet suomalaiset kotikokit jännittävät kalan laittamista. Gullichsenin mukaan ratkaisu löytyy kalatiskiltä. ”Kannattaa kysyä tuoretta ja tasaista keskipalaa ja pyytää leikkaamaan nahan pois. Joku voi suostua leikkaamaan kalan suoraan kuutioiksi. Ja kun katsoo, miten ammattilaiset kalaa käsittelevät, seuraavalla kerralla voi onnistua kotona omin avuin”, Gullichsen neuvoo. Kuva: Hanna Gullichsen

Hanna Gullichsen törmäsi Instagramissa amerikkalaisen ruokavaikuttaja Diane Morriseyn päivitykseen Foodnetwork-sivuston uunilohesta, jonka päälle oli valeltu dijoninsinappia ja fariinisokeria. Se tarjoaisi vaihtelua perinteiselle suomalaiselle voilla tai ranskankermalla maustetulle uunilohelle, Hanna ajatteli.

”Maistoin suussani yöllä, että sen on pakko olla tosi hyvää!” Hanna kertoo Kotiliedelle.

Reseptissä toteutuu Hannan mukaan makupaletti, jota ihmismieli janoaa, mutta ei osaa rakentaa: suolainen, makea, umami ja hapan.

Sokerilohi on melkein kuin Farangin karamellipossu

Viikon aikana Hanna Gullichsen kokkasi sokerilohta usealla eri tavalla. Ensimmäinen versio ei kuitenkaan tuottanut toivotunlaista lopputulosta: valkosipulijauhe ja cayennenpippuri olivat liikaa perheen lapsille, ja kokonaisen lohifileen kypsentäminen liian hidasta ja työlästä, jotta sitä voisi kutsua arjen helpottajaksi.

Siksi Hanna Gullichsen päätti karsia raaka-aineita ja pilkkoa lohen 5 x 5 -senttisiksi paloiksi, jotta lohta ei tarvitse kääntää kesken paiston. Lohipalojen päälle sivellään dijoninsinappia ja sitten sokeriseosta, joka koostuu fariinisokerista, suolasta ja mustapippurista. Rapeutta kalaan tuovat pankojauhoista, sulatetusta voista ja persiljasta tehty kuorrute.

Sokerilohi uunipellillä ja pihdit.
Sokerilohi kannattaa paistaa leivinpaperilla, jotta herkullisen dijoninsinapista, fariinisokerista ja pankojauhoista tehdyn kuorrutteen voi kaapia paperilta suuhun. Kuva: Hanna Gullichsen

Lopuksi sokerilohi paistetaan 175–200-asteessa noin 10 minuutissa niin, että pinta kypsyy rapeaksi, mutta sisus jää pehmeäksi. Kalan kaverina toimivat korianterilla ja limellä maustettu riisi sekä jalapenon puraisema ja riisiviinietikan raikastama kurkkusalaatti.

Kuudes reseptikokeilu osui reseptinikkarin mielestä maaliin.

”Vertaisin sitä siihen, kun ensimmäisen kerran on saanut maistaa Farangin karamellipossua. Se oli todella mind blowing -hetki. Aivot menevät positiiviseen oikosulkuun, koska ei ole tottunut syömään lohta tällä tavalla”, Hanna kuvailee.

”Lopuksi leivinpaperiakin nuoltiin”

Resepti päätyi 6. helmikuuta mukaan Hannan ja hänen puolisonsa Joonas Laurilan sunnuntaiserviisiin eli Instagramissa järjestettävään kokkausliveen, joka sai alkunsa maaliskuussa 2020, kun koronapandemia sulki ravintolat ja esti ystävien kutsumisen kylään.

Nyt sokerilohi kerää kehuja Hanna Gullichsenin Instagram-seuraajilta.

”Kiitos ohjeista ja reseptistä! Kertoo varmaan, että oli hyvää, kun lopuksi leivinpaperiakin nuoltiin.”

”Tää oli super herkullinen, kiitos!”

”Olen huono laittamaan kalaa, joten ihan huippua saada omaan ruokavalikoimaan tämä mielettömän hyvä kokonaisuus. Oli parasta lohta, mitä olen syönyt!”

”Oli aivan taivaallinen sunnuntaipäivällinen! Tasapainoinen kokonaisuus; kiilasi lohiruokien ykköseksi. Kiitos!”

”Ihanaa ruokaa, uusia makuyhdistelmiä ja kurkkusalaatti upposi myös yleensä kurkkua karsastavalle teinillekin ilmeisesti juuri maustamisen ansiosta. Erityiskiitos siitä, että opin vihdoin keittämään riisin, joka ei ole liisteriä”, Hanna Gullichsenin Instagram-päivitystä kommentoidaan.

Sokerilohi, raikas kurkkusalatti ja limellä ja korianterilla maustettu riisi
Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan suosittu sunnuntaiserviisi-kokkauslive teki paluun Instagramiin 6. helmikuuta Hanna Gullichsenin loppuraskauden kestäneen tauon jälkeen. Dijoninsinapilla ja fariinisokerilla maustettu uunilohi koukutti seuraajat välittömästi. Kuva: Hanna Gullichsen

Sokerilohi täytti Hannan viestilaatikon jo samana iltana. Lukuisten pyyntöjen seurauksena hän julkaisi resepti myös Hanna G -blogissaan.

”Olisiko sunnuntaiserviisistä mennyt pari päivää, kun sain viestin eräästä yrityksestä, että heille oli tullut seuraavan viikon lounaslistalle sokerilohi. Siitä arvasin, että sokerilohi on ylittänyt jonkinlaisen riman, kun se on päässyt linjastolounaaksi”, Hanna sanoo.

Juuri sellaisesta yhteisöllisyydestä ja nautinnosta ruoanlaitossa on Hannan mukana kyse.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanna Gullichsenin sokerilohi kiilasi kalaruokien ykköseksi – makuhermot menevät positiiviseen oikosulkuun

syysunelma

Lohi testattu ja hyvää oli!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.