Ruoka

Heitätkö banaaninkuoret roskiin? Ei kannattaisi – nekin voi syödä

Banaaninkuoret ovat yksi ruokamaailman aliarvostetuimmista aineksista. Todellisuudessa kuoretkin voi pistellä poskeen.

Olet ehkä törmännyt kiistelyyn siitä, mistä päästä banaani kuuluu oikeaoppisesti kuoria, mutta oletko tiennyt, että kuoriminen saattaa olla kokonaan turhaa? Banaaninkuoret voi nimittäin myös syödä.

Lue lisää: Banaani auttaa unettomuuteen ja pitää verenpaineen kurissa – 5 hyvää syytä syödä banaaneja

Yli kolmasosa kypsästä banaanista koostuu kuorista, mutta länsimaissa niiden matka päätyy yleensä karusti biojätteeseen. Hyvää syytä ruokahävikille ei oikeastaan ole. Kuoret kannattaakin ensi kerralla ottaa hyötykäyttöön. Miksipä et pistelisi niitä poskeesi?

Banaaninkuorien syöminen voi edistää terveyttä

Banaanin terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa jo pitkään. Keltainen superruoka sisältää runsaasti kaliumia, kuitua, C-vitamiinia ja B6-vitamiinia, ja auttaa pitämään verenpaineen kurissa ja sydämen vahvana. Se voi lisäksi auttaa unettomuudesta kärsiviä ja helpottaa kaamosmasennuksesta selviämistä.

Lue lisää: Taltuta kaamosväsymys näillä ruoka-aineilla – 5 täsmävinkkiä syksyyn ja talveen

Myös banaaninkuoret sisältävät lähteiden mukaan runsaasti C, B6 ja B12-vitamiineja sekä magnesiumia, kaliumia ja kuitua. Vitamiinit vahvistavat vastustuskykyä, säätelevät mielialaa ja hellivät aivoja. Magnesium puolestaan ylläpitää luiden hyvinvointia ja kalium tukee sydämen, hermoston ja lihasten toimintaa.

Joidenkin väitteiden mukaan banaaninkuoret ovat myös laihduttajan parhaita kavereita, sillä niiden sisältämä kuitu voi auttaa painonhallinnassa.

Banaaninkuorien syöminen jakaa tutkijoiden mielipiteitä

Vaikka banaaninkuoria voi syödä, se ei kaikkien tutkijoiden mukaan kuitenkaan tarkoita, että niin välttämättä kannattaisi tehdä. Ravintoaineiden imeytymistä ei ole juurikaan tutkittu, eikä kuorien maku miellytä kovinkaan monen makunystyröitä.

Banaaninkuorien kitkerä maku ja sitkeä koostumus onkin ehkä isoin syy sille, miksi banaaninkuoret päätyvät vain harvojen suuhun. Edes luonnossa elävät apinat eivät syö lempihedelmästään kuoria. Apinat eivät kuitenkaan tiedä, että kuoria ei tarvitse rouskutella raakana suoraan tertusta.

Lue lisää: Gluteeniton banaanileipä, pehmeät banaanipannarit + 6 muuta mehevää ideaa, joihin tummuneet banaanit voi hyödyntää

Ne voi esimerkiksi surauttaa smoothien sekaan tai niistä voi taikoa intialaisten tapaan kookosbanaanicurryn, chutneyn tai vaikkapa pulled pork -tyylisen herkkutäytteen. Jo pelkkä kuorien lämmittäminenkin voi riittää ruokailukokemuksen piristämiseksi – kuumuus rikkoo kuorien sitkeää rakennetta ja helpottaa niiden pureskelua.

Ennen kokkailua kannattaa kuitenkin muistaa pestä banaani huolellisesti. Osa ruokailijoista saattaakin jättää banaaninkuoret syömättä pinnalle kertyneiden torjunta-aineiden pelossa. Huolellisella pesulla pahimmat myrkyt huuhtoutuvat kuitenkin viemäristä alas.

Lähteet: Business Insider, Healthline

Kommentoi

Kommentoi juttua: Heitätkö banaaninkuoret roskiin? Ei kannattaisi – nekin voi syödä

Jukka

Tietääkseni apinatkaan eivät syö banaaninkuoria. Kaikenkaikkiaan idea tuntuu typerältä.

Ronsu

Elefantit syö.

Uuno

Uuno Turhapuro söi banaania kuorineen halutessaan rintojen kasvua elokuvassa Uuno Turhapuro menettää muistinsa.

Ranne Risto

B-12 vitamiini ja kuorien sisältämät kasvinsuojeluaineet herättävät epäilemään jutun uskottavuutta. Tuota vitamiinia ei ole banaanissa!
Vaikka luomua söisi, niin epäilee kuorien syömisen järkevyyttä.

En syö myrkkyjä

Banaanin kuorissa on ollut paljon kaikenlaisia kasvinsuojelu- ja säilyvyysmyrkkyjä. Ainakin aikaisemmin puhuttiin, että ne banaanitertut kastetaan johonkin aineseen, jonka nimeä en nyt muista.
En ala syödä banaaneista kuoria, vaikka olisivat kuinka terveellisiä! Ulkomaiset omenatkin kuorin ja sitrushedelmöt pesen ennen kuorimista. Kertyy niitä myrkkyjä joka tapauksessa, joten en tieten tahtoen syö, jos voin välttää.

Kotilieden perinteet kunniaan

Aina vain ihmetyttää enemmän, miksi Kotiliesi on lähtenyt näin heppoiselle, halpahintaiselle linjalle? Entisen luotettavan perhelehden maineesta ei ole pian enää mitään jäljellä. Huuhaa-tietoa on paljon muutenkin. Onko Kotiliesi jo osa keltaista lehdistöä?

Kasvisruokailija

Olemme kohta vuoden verran syöneet banaaninkuoret. Yleensä ne tulevat osaksi jotan kypsennettävää ruokaa, mutta myös kypsentämättömänä ja soseutettuna ne sopivat esim. digestivin tai ruisleivän päällysteenä. Leikkaan banaaninkuorista molemmat päät pois, kun se tuntuu jotenkin tarpeelliselta. – Banaaninkuoret sopivat leipätaikinaan, keittoihin, perunasoseeseen, … en osaa sanoa, mihin ne *eivät sovi. Terveyttä on piisannut 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.