Ruoka

Hirvipaisti on mehevää riistaruokaa

Routapaisti

Hirvipaisti on riistaruokien aatelia. Sienien ja kirpakkojen marjojen seurassa syntyy hitaasti
hauduttamalla ruokaa, jossa maistuu syksy.

Vanha jahtimiehen ohje riistalle kuin riistalle on sama. Ensin ruskistetaan padassa ja sitten haudutetaan suolan, juuresten, sipulin ja pippureiden kanssa, kunnes luut irtoavat. Lihasta tulee niin läpikypsää, että sitä voi syödä lusikalla. Linnun rintaa voi paistaa pihvin tapaan roseeksi pannulla.

Sorsanrintaa

Kastikkeisiin voi lorautella portviiniä, serriä tai madeiraa. Hirvipaistia voi yön yli juovutella oluella, viinillä tai glögillä ja kastiketta maustaa lusikallinen hunajaa, makeaa marjahyytelöä tai sinihomejuustoa. Laakerinlehden ja katajanmarjojen lisäksi mausteeksi sopivat rosmariini, timjami ja kaneli.

Riistalihasta tulee helposti kuivaa. Paisti tai kokonainen lintu on siksi hyvä silavoida. Kypsennä lihaa matalassa lämpötilassa pitkään. Sopiva sisälämpötila on 55–75 astetta.

Kokeile routapaistia, joka muhii miedossa lämmössä sisältä herkullisen punertavaksi. Liemessä jäähtynyt liha maustuu meheväksi. Dijon-sinapilla maustetun sorsan rintalihapalat kypsyvät pannulla herkullisen roseeksi.

Riistan seuraksi

Uunijuurekset

Tumman, aromikkaan ja karkeasyisenkin riistalihan kumppaniksi sopivat muut metsän antimet: sienet ja kirpakat marjat, kuten puolukka, karpalo ja pihlajanmarja sekä juurekset ja pavut.

Kokeile myös vahvan makuisia kaaleja: kurttu-, puna-, kyssä- ja ruusukaalia sekä vihreää tai viinin- punaista Romanesco-kukkakaalia. Paistin seuraksi sopivat myös uunijuurekset. Kokeile vaikkapa mausteseoksessa marinoituja tai uunissa tiristettyjä kasviksia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hirvipaisti on mehevää riistaruokaa

hannahirvi

Minua riistanlihan kuivuus ei häiritse tippaakaan. Lapsesta asti olen hirvenlihaa syönyt, koska isä kävi hirvimetsällä ja niin käy miehenikin. Moni myös menee hirven jauhelihaan sotkemaan jauhettua possua, mutta minusta pelkästä hirvenlihasta tulee paremmat lihapullat. Tottumiskysymys tämä tietenkin on, mutta minä sitten olen tottunut siihen muiden mielestä liian kuivaan ja väkevänmakuiseen lihaan! Minusta taasen naudanliha näet on melkoisen mautonta, hirveen kun olen tottunut….

arviidatar

Kunpa saisi hirvenlihaa edes joskus

Tyllerö

Kauppahallista saa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.