Lajitelma teekuppeja

Eri teelaadut vaativat erilaiset teekupit – teesommelier kertoo, millainen teekuppi sopii millekin teelle

Eri teelajikkeita kannattaa juoda erilaisista teekupeista. Teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen paljastaa parhaat yhdistelmät.

Se minkä mallinen teekuppi on paras teen nauttimiseen, riippuu teelajikkeesta.

”Ihan niin kuin viinissä ja viskissäkin, jos haluaa hifistellä, jokaiselle teelle on oma kuppinsa”, teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen kertoo.

Teesommelier Anna Grotenfelt-Paunosen kädessä teekuppi.

Teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen. © Manu Eloaho

”Teessä maut nousevat parhaiten esiin, kun tee on sen lämpöistä, että teekuppia pystyy pitämään kädessä ilman, että kuppi polttaa käsiä.”

Esimerkiksi musta tee juodaan laakeasta kupista juuri tästä syystä. Laakeassa kupissa on iso pinta-ala, joka jäähdyttää nopeasti korkeassa lämpötilassa haudutetun mustan teen ihanteellisen lämpöiseksi juomista varten.

Lue myös Dekolehti.fi:stä: 5 x kaunis teemuki – nämä ovat Dekon valinnat

Teelaatuja on kuusi: valkoinen, vihreä, keltainen, oolong, musta ja pu’er.

Moni mieltää rooboiksen teeksi, mutta itse asiassa kyseessä ei ole tee vaan teenomainen hauduke, Grotenfelt-Paunonen kertoo.

Teekupin valintaan ei ole absoluuttista totuutta

”Teemaailma on hirveän laaja ja teekulttuureja on paljon. Aasiassa kiinalaisilla on erilainen kulttuuri ja suhtautuminen teehen kuin japanilaisilla. Intiassa, Taiwanissa ja Sri Lankassakin on omansa. Mitään absoluuttista totuutta teestä ei ole”, Grotenfelt-Paunonen sanoo.

”Pohjoismaissa halutaan tietää säännöt, miten asiat pitää tehdä, mikä oikea ja mikä väärin.”

Onko sillä loppujen lopuksi väliä minkälaisesta kupista teetä juo?

”Tavallaan ei. Teetä voi tietenkin halutessaan juoda ihan mistä vaan. Erilaiset teekupit antavat erilaisia kokemuksia, tuoksuja ja makuja ja kokemus voi olla erilainen riippuen siitä, minkälaisen kupin valitset.”

Lue myös: Suojaa sydäntä, ehkäisee Alzheimeria – vihreän teen 8 terveysvaikutusta

Millainen teekuppi sopii millekin teelle?

Musta tee

Musta tee haudutetaan korkeassa lämpötilassa ja se kannattaa juoda laakeasta posliinisesta kupista. Laakean kupin iso pinta-ala jäähdyttää teen nopeasti.

Vihreä tee

Vihreä tee kannattaa kaataa lasiseen teekuppiin, jonka reuna kaartuu sisäänpäin. Näin aromit jäävät pyörimään kuppiin, Grotenfelt-Paunonen vinkkaa.

Matchan eli japanilainen vihreä teen nauttimiseen käytetään usein omaa chawan-nimistä kulhoa, joka saisi olla mielellään mahdollisimman käsintehty ja uniikki.

Valkoinen tee ja keltainen tee

Valkoinen ja keltainen tee ovat samankaltaisia kuin vihreä tee. Niiden nauttimiseen sopii siis samanlainen lasinen, reunoista sisäänpäin kaareutuva kuppi kuin vihreän teen.

Oolong

Kun vihreässä teessä teekupin reunan olisi hyvä kaartua sisäänpäin, oolong-teessä asia on päinvastoin. Teekupin reuna tulisi kaartua ulospäin. Teekuppi voi olla lasia tai posliinia.

Pu’er

Suomessa vielä tuntemattomampi pu’er on käymisteitse tuotettu tee, joka puristetaan kakun muotoiseksi. Tee vaatii tilaa ja pitkän haudutusajan, jotta se pääsee kehittymään ja aukeamaan. Pu’erin valmistamiseen käytetään usein kulhoa. Tee haudutetaan usein samassa kulhossa kuin mistä se juodaan.

”Kulhoksi käy esimerkiksi ulospäin kaareutuvat gongfu tai gaiwan -teekupit”, Grotenfelt-Paunonen sanoo.

Lue myös: Näin tehokas sooda on puhdistusaineena: kupin pinttynyt lika lähtee hetkessä – katso video ja hämmästy!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Eri teelaadut vaativat erilaiset teekupit – teesommelier kertoo, millainen teekuppi sopii millekin teelle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X