Ruoka

Irinan nerokas hävikkiresepti yhdistää voileipäkakun ja suolaisen piirakan – ”Yhtään ainesta ei tarvinnut ostaa kaupasta!” 

Ruokahävikki on Irinan perheessä aina minimissä. Ahkeran kotikokkaajan kehittämää hävikkipiirakkaa ihastellaan Kotilieden ruokaryhmässä. Irinan suolainen piirakka leivotaan kokonaan jääkaappiin jääneistä tähteistä. Katso nerokas ohje!

Ruokahävikki puhuttaa ja hävikkiviikko on kirvoittanut Kotilieden ruokaryhmäläiset jakamaan omia reseptejään Facebookin suositussa ruokaryhmässä. Mustasaarelainen Irina leipoi suolaisen piirakan ja voileipäkakun yhdistelmän, joka paistettiin uunissa suolaisen piiraan tapaan.

Lue myös: Vähennä hävikkiruoka minimiin – nappaa talteen 40 nerokasta vinkkiä ja säästä selvää rahaa

Nerokas piiras tehdään kaapin jämistä.
Nerokas piirakkkka tehdään kaapin jämistä. Kuva: Irina Pelkkala

Irina kehitti nerokkaan hävikkipiirakan

Irinan maukkaan hävikkipiirakan aineksia ei haettu kaupasta. Leivänkannikoista loihdittiin herkullinen ja näyttävä piirakkapohja ja täytteeseen käytettiin jääkaapin jämiä.

”Jouduin oikein miettimään, mistä tämä idea voisi olla lähtöisin. Olen aina rakastanut leivontaa ja leivon itse paljon leipää. Sain 30 vuotta sitten häälahjaksi leipäkoneen, ja siksi leipää on vuosien varrella tullut leivottua. Olen tehnyt tätä hävikkipiirakkaa vuosikymmenten aikana useasti, sillä meillä leivottiin aikoinaan jopa voileipäkakun leivätkin itse. Ja jämät voileipäkakun leivästä ja itse tehdyistä sämpylöistä ovat aina käytetty suolaisen piirakan pohjaan”, Irina kertoo nerokkaasta ideasta.

Sämpylät toimivat piiraan pohjana.
Sämpylät toimivat piiraan pohjana. Kuva: Irina Pelkkala

Tällä kertaa Irinan piirakan pohja koottiin viipaloiduista sämpylöistä. Täytteessä maistuvat illalliselta ylijäänyt chili con carne ja toisen illallisen paistetut suppilovahverot. Paistetut sienet sopivat loistavasti suolaiseen piirakkaan.

Chili con carne ja paistetut suppilovahverot maistuvat suolaisessa piiraassa.
Chili con carne ja paistetut suppilovahverot maistuvat suolaisessa piiraassa. Kuva: Irina Pelkkala

Irinalla kasvaa kasvihuoneessa tomaatteja, ja siksi sienten päälle viipaloitiin kaunis kerros kypsiä itse kasvatettuja tomaatteja. Avatusta ruokakermapurkista ja kananmunista tuli piirakan seuraava kerros ja päälle kaivettiin jääkaapin syövereistä kaikki juustonkannikat raastettuna. Ja koska kauneus on puoli ruokaa, niin Irina koristeli piiraan vielä lopuksi oman puutarhan paprikoilla. Lisukkeena maistui kaalisalaatti.

Kaiva jääkaapista juuston jämät. Hävikkiruokapiirakoihin voi laittaa mitä tahansa juustoa täytteeksi. 
Kaiva jääkaapista juuston jämät. Hävikkiruokapiirakoihin voi laittaa mitä tahansa juustoa täytteeksi.  Kuva: Irina Pelkkala

Ruokahävikki minimiin Irinan opein

Irinan perheessä ei vietetä varsinaista hävikkiviikkoa, koska hävikin minimointi on ajankohtainen asia päivittäin. Se on osa arkea ja arjen hallintaa, ja on ollut aina. Irina peräänkuuluttaa järjestelmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta.

”Ruokahävikistä on kuitenkin tärkeä puhua. Ymmärrän hyvin, että monessa kodissa hävikkiasiat eivät ole yhtä hyvin kuin meillä. Meillä ei jää oikeastaan ruokahävikkiin muuta kuin juuresten kuoret. Teen paljon ruokaa, mutta olen suunnitelmallinen. Suunnitelmallisuutta ei voi korostaa tarpeeksi. Ostan isoja määriä ruokaa kerralla, mutta mietin aina tarkkaan mitä niistä valmistan. Ennen kauppaan menoa tarkistan aina mitä kaapeissa on jo valmiiksi, ettei tule hutiostoksia.”

”Mielikuvitus käyttöön”, Irina vinkkaa. Tämä neuvo on ylitse muiden paremman ruoan ja hävikin minimointiin.

Kokeilemalla ja testaamalla voi oppia jotain uutta.

”Kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia aineksia keskenään, eikä reseptejä tarvitse noudattaa aina niin orjallisesti. Keittiössä pitäisi olla enemmän rohkeutta ja silloin saattaa jopa itse yllättyä ja oppia uutta”, Irina kannustaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Irinan nerokas hävikkiresepti yhdistää voileipäkakun ja suolaisen piirakan – ”Yhtään ainesta ei tarvinnut ostaa kaupasta!” 

Tuula

Olen tehnyt paahtoleipäviipaleista tällaista jo 80-luvulta alkaen. Jostain sen ohjeen silloin nappasin, oma idea se ei alunperin ollut. Hyvää tulee!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.