Ruoka

Ulla-Marjan ryynirieska kirvoittaa makumuistoja – mummon nostalginen nuukailuherkku tehdään ylijääneestä piimästä

Hyppää aikamatkalle lapsuuteen ja nauti Ulla-Marjan mummon nostalgisesta nuukailuherkusta. Savolainen ryynirieska leivotaan käyttämättä jääneestä piimästä ja ohrasuurimoista.

Savolainen ryynirieska on vanhan ajan herkku, joka toi Kotilieden ruokaryhmäläisille muistoja mieleen.

Lue myös: Maaritin supersamettinen vispipuuro saa kiljaisemaan ihastuksesta! Nyt Maarit jakaa kolmen marjan puuronsa salaisuuden

Savolainen ryynirieska on Ulla-Marjan tapa nuukailla. Mitään ei jätetä hävikkiin, kaikki käytetään pois jääkaapista lojumasta.

”Välillä mie nuukailen vähän jopa överisti. Piimä jäi juomatta ja aloin miettimään, mitä siitä tekisin, kun eihän sitä voinut poiskaan heittää”, Ulla-Marja kertoo Kotilieden ruokaryhmässä.

Ryynirieska on lapsuuden herkku

Savolainen ryynirieska on Ulla-Marjan lapsuuden herkku. Käyttämättä jäänyt piimä saa uuden elämän vanhan ajan ryynirieskassa.

”Piimästä muistui mieleeni lapsuuden lämpimäinen, savolainen ryynrieska. Mie kun oon sieltä kotosin ja mummo sitä teki melkoisen usein. Oli helppo ja hyvä, ja erityisesti lämpimänä oikein hyvää”, Ulla-Marja muistelee.

Kuivakaapista mukaan laitettiin ohrasuurimoita, jotka liotettiin yön yli piimässä ennen taikinana lisäämistä. Mittasuhteilla ei ole niin väliä, kun on taito hyppysissä. Oikeanlaiset mittasuhteet tulevat kokemuksen kautta.

”Mummo liotti nämä huoneenlämmössä, mutta minä pidin jääkaapissa. Ennen paistamista lisäsin suolaa, vähän vehnäjauhoja ja kananmunaa. Määriä en osaa sanoa, kun en mitään mittaa. Tein sakean vellimäisen seoksen, voitelin leivinpaperin ja kaadoin taikinan pellille. Mummo voiteli pellin, koska ei silloin ollut leivinpaperia. Paistoin kohtalaisessa lämmössä”, Ulla-Marja kertoo reseptistä.

Savolainen ryynirieska paistettiin ennen vanhaan leivinuunissa. Hyvää siitä tulee sähköuunissakin. 
Savolainen ryynirieska paistettiin ennen vanhaan leivinuunissa. Hyvää siitä tulee sähköuunissakin.  Kuva: Norman Ojanen

Savolainen ryynirieska tuo muistoja mieleen

Herkullisen näköinen kuva Kotilieden ruokaryhmässä toi monelle muistoja mieleen. Sopivasti rasvainen pinta, mehevät ryynit ja kaunis ruskistunut pinta kirvoitti monella lapsuuden muistot pintaan. Näin Ulla-Marjan ryynirieskaa kommentoitiin:

”Tämä on niin hyvää. Äiti teki aina juhannukseksi, kuului kuulemma savolaiseen juhannukseen. Itse teen sitä kyllä muulloinkin.”

”Tästä tulee oma lapsuus mieleen. Kyläkoulun keittäjä teki tätä. Pakko kokeilla myös itse. Kiitos!”

Savolaista ryynirieskaa on kokeilty myös suolaisena ja vähän ruokaisempanakin versiona:

”Hyvää on. Olen säveltänyt ohjetta kinkkusuikaleilla ja juustolla. Sitten uuniin ja ääntä kohden….”

”Tämä on ehdoton herkku meillä pääsiäisenä ja juhannuksena. Äiti teki aikoinaan pelkkään piimineeseen maitoon. Itse teen luksusversion, jossa myös munia, öljyä ja kermaviiliä. Jos on käyty kotopuolessa, käytän Rapion myllyn rieskaryynejä, tosin silloin tulee tiiviimpi rieska.”

”Voi kun alkoikin tehdä tuota mieli. Äitini teki tätä usein ja tarjoili aina munavoin kanssa. Kevennettyyn versioon laitettiin raejuustoa mukaan.”

Savolainen ryynirieska – Sarin resepti

Leipojat.fi-sivustolla on tarkempi ohje savolaisesta ryynirieskasta.

”Muistan vieläkin elävästi, kuinka sain pikkunaperona sekoittaa rieskataikinaa mummon kanssa. Usein rieskaan hyödynnettiin aamupuuron tähteet, edellispäivänä keitetyn riisin jämät tai kakun koristelusta ylimääräiseksi jäänyt kermavaahto. Välillä rieskaa valmistettiin iso erä, niin että puu-uunissa oli useita peltejä kerrallaan. Ryynirieskasta löytyykin varmasti monia eri variaatioita. Tässä blogissa nyt yksi vakio-ohje, millä olen itse oppinut rieskaa valmistamaan”, Sari leipoo -kertoo leipojat.fi-sivuilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ulla-Marjan ryynirieska kirvoittaa makumuistoja – mummon nostalginen nuukailuherkku tehdään ylijääneestä piimästä

Lukeva

Aina tämä sama: ääntä kohti.
Rieskaan ei tarvitse muuta kuin piimää, ohrajauhoja, vehnäjauhoja, suolaa sekoitus ja uunia kohti. Heti valmista!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.