Ruoka

Keitossa piilee kaikki suosikkiruoan ainekset – Jonna Vormala paljastaa kikan, joka tekee sipulikeitosta hittiherkun  

Keitto on jäänyt monien ruokavillitysten jalkoihin, vaikka se on juuri sitä, mitä moni arkiruoaltaan kaipaa: helppoa, terveellistä ja edullista. Ruokakirjailija Jonna Vormala kertoo, kuinka klassinen sipulikeitto päivitetään salonkikelpoiseksi herkuksi.

Ruokakirjailija Jonna Vormalan, 41, uudessa Keittokeittokirjassa (Otava) pureudutaan keittoruokiin ja hyvän keiton valmistuksen saloihin. Kirjan teesi on simppeli: make soup sexy again!

Vaikka keitto on helppo ja monipuolinen arkiruoka, se on viime aikoina ehkä jäänyt trendikkäämpien avokadopastojen ja uunifetojen jalkoihin. Moni kokkaa keittoja yhtenä arkiruokana muiden joukossa, mutta harvalla tulee mieleen jotain täysin uutta keittoa, joka houkuttelee kokeilemaan.

”Keitto on sellainen ruokalaji, että kaikki syövät sitä jossain muodossa, mutta on saanut arkisen ankeuden leiman”, Vormala sanoo.

Keittokeittokirja haluaa haastaa tämän ajatuksen. Kirja tarjoaa uusia ideoita sopankeittoon peräti 40 yksityiskohtaisella ja selkeällä reseptillä, suoraan Vormalan omasta ruokapöydästä.

sipulikeitto
Jonna Vormala uskoo, että keitoissa on potentiaalia muiden hittiruokien rinnalle. Kuva: Suvi Kesäläinen

Miksi keitto sitten on kerrassaan mainio valinta?

Vormalan mukaan keitossa on paljon hittipotentiaalia, sillä se vastaa moniin tämän hetken ruokatrendeihin: se on terveellistä, kasvispainotteista, nopeaa ja erinomainen tapa vähentää hävikkiä. Keittoa voi valmistaa käytännössä kaikesta jääkaapin jämästä.

”On päässyt unohtumaan, kuinka monipuolisia keitot ovat ja miten helppoja ne ovat. Raaka-ainevalikoima on loputon ja keitto valmistuu yhdessä kattilassa.”

Tuhti sipulikeitto juustovuorella – nappaa talteen hittiresepti

Yksi Vormalan luottoresepteistä on ranskalainen klassikkoruoka sipulikeitto, jota hän rakastaa kokata kylminä talvisina ulkoilupäivinä. Keiton paras sesonki on jälleen alkamassa.

”Sipulikeitosta juustolauttoineen olen pitänyt aina, mutta vasta vuosien aikana syventyneen sipulirakkauden myötä alkanut sitä itse tekemään”, Vormala sanoo.

Sipulikeitto voi kuulostaa ensin laihalta, ankeahkolta ja tylsältä. Mutta todellisuudessa se on äärimmäisen umamisen maukas ja tuhti keitto.

Vormalan versiossa keiton salaisuus on karamellisoida sipulit hauduttamalla niitä vähintään yhtä kauan kuin maailmanennätystahdissa menee maratonin juoksemiseen, eli kaksi tuntia. Tuhti ja tumma lihaliemi on omiaan karamellisoituneiden sipulien pariksi.

Laihuudestakaan ei ole pelkoa.  Siitä huolen pitää gruyèrejuustovuori annoksen päällä, pienen leipälautan kannattelemana.

Ota talteen resepti sipulikeittoon, jonka kehtaa nostaa mihin tahansa pöytään!

Sipulikeitto
Täydellinen sipulikeitto syntyy, kun sipulit karamellisoi ajan kanssa. Kuva: Suvi Kesäläinen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keitossa piilee kaikki suosikkiruoan ainekset – Jonna Vormala paljastaa kikan, joka tekee sipulikeitosta hittiherkun  

Sinun täytyy kommentoidaksesi.