Ruoka

Tällaista tiikerikakkua et ole ennen nähnyt – tv:stä tutun Markuksen luomus tursuaa suklaata ja mehevöityy mantelimassalla

Vuoden kotimainen keittokirja 2021 Makeeta tarjoaa kattauksen leivonnaisia, joita ei ole ennen nähty. Tv:stä tuttu ravintoloitsija Markus Hurskainen paljastuu suklaanystäväksi, ja siksi hänen tiikerikakkunsa ohje sopii erityisesti suklaanhimoisille leipojille.

TV:stä tuttu Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomarin ja ravintoloitsijan Markus Hurskaisen Makeeta (Teos) on Vuoden kotimainen keittokirja 2021.

Kirjassa paljastetaan lähes viisikymmentä leivonnais- ja jälkiruokareseptiä sekä ammattileipurin tekniikoita, jotka jokaisen kotileipurin on helppo oppia. Erityisiä kehuja Ruokatoimittajien raati antaa kirjan seesteisestä ja kauniista ulkoasusta sekä selkeistä ohjeiesta, jotka ovat leivontakirjassa todella tärkeitä.

”Ei leipominen mitään mystiikkaa ole. Halusin tuoda kirjalla nimenomaan inspiraatiota ja ideoita suomalaisille kotileipureille. Halusin jakaa ammattilaisten käyttämiä tekniikoita kotileipureille, joita voi yhdistää jo olemassa oleviin taitoihin arki- ja juhlaleivonnassa”, Markus Hurskainen kertoo.

Lue myös: Leivontakirjat loistivat Vuoden kotimainen keittokirja 2021 -kilpailussa: ”Voittaja on leivontaa rakastavan luottoteos!”

Ravintoloitsija Markus Hurskainen vei Vuoden kotimainen keittokirja voiton kotiin kirjalla Makeeta (Teos). Tilaisuus pidettiin Helsingin Messukeskuksessa Viinikylässä lokakuun lopussa 2021. 
Ravintoloitsija Markus Hurskainen vei Vuoden kotimainen keittokirja 2021 voiton kotiin kirjallaan Makeeta (Teos). Kuva: Sanna Mansikkamäki

Suklaan rakastajan opus – pikkuisen parempi tiikerikkakkukin viimeistellään suklaalla

Suklaata käytetään kirjassa luovasti ja sitä yhdistellään ihanasti monenlaisten leivonnaisten kanssa. Kirja on erityisesti suklaanystävien kirja. Hurskainen myöntää, että suklaa on hänelle erityisen rakas raaka-aine.

”Olen klassisten suklaapohjaisten kakkujen ystävä. Suklaakakkupohja suklaamoussetäytteellä on yksinkertaisuudessaan herkullinen jälkiruoka”, Markus sanoo.

Kirjassa suklaalla viimeistellään leivonnaisia, joita ei ole totuttu suomalaisten kahvipöydässä ennen näkemään. Tiikerikakku on hyvä esimerkki, miten perinteinen kuivakakku muuttuu leivonnaiseksi, joka saa sukat pyörimään jaloissa.

Markuksen pikkuisen parempi tiikerikakku -ohje nostaa tiikerikakun uudelle tasolle. Taikinaan vatkataan mukaan mantelimassaa sekä valkuaiset ja keltuaiset erotellaan. Valkuaisvaahto lisätään taikinaan aivan lopuksi, jotta kakusta tulee uskomattoman mehevä ja leivosmainen. Kakun erinomaisuus ei jää vain tähän, vaan kakku viimeistellään tummasuklaaganachella kondiittorien tyyliin ja kruunuksi kakulle tehdään sokerikuorrutettua appelsiinia. Suklaan ja appelsiinin liitto on maailmankuulu ja sopii myös mehevälle tiikerikakulle kaveriksi.

Uusi kirja tulossa – mukana myös ruokaa

Hurskainen kertoo Kotiliedelle olevansa erityisen onnekas, että saa tehdä työkseen asioita joita rakastaa. Hänet tunnetaan Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomarina sekä Story-ravintoloiden osaomistajana.

Kirjan tekeminen on aina pitkä prosessi ja yrittäjän elämä on kiireistä, mutta aikaa rakkaalle harrastukselle eli reseptiikan luomiselle kuitenkin löytyy.

”Kirjan tekemisessä nivoutuu yhteen harrastus ja työ, ja olenkin erityisen onnekas saadessani luoda uutta niin ravintoloideni ruokalistoille sekä kirjan sivuille. Voin vähän raottaa salaisuuden varjoja ja kertoa, että tämän yhdistelmän luonnollisena seurauksena sai alkunsa uuden kirjani idea. Kirja kulkee työnimellä ”Leipurin vuosi”, se on ruokakirja, joka elää leipomisen kautta.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tällaista tiikerikakkua et ole ennen nähnyt – tv:stä tutun Markuksen luomus tursuaa suklaata ja mehevöityy mantelimassalla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.