Ruoka

Käytä oikein jääkaappia - säästät myös sähkölaskussa

Jokaisen keittiön vakiovaruste eli jääkaappi kaipaa järjestystä ja puhdistusta. Kokosimme sinulle parhaat vinkit, joiden avulla keittiön keskipiste pääsee oikeuksiinsa!

Kenties tärkein sääntö ruoanlaittajalle on pitää jääkaappi järjestyksessä. Ensimmäisenä ostetut ruoat käytetään ensimmäisinä pois, jotta ne eivät pääse vanhenemaan.

Laitteen sisältö on kuitenkin toisinaan hyvä käydä läpi, jotta puolityhjät purnukat eivät jää pyörimään kaappiin.

hillopurkit jääkaapissa

Järjestystä ylläpitää myös oikean lämpötason valitseminen kullekin tuotteelle: Kasvikset ja juurekset viihtyvät vihanneslokerossa, joka on muuta jääkaappia hieman lämpimämpi.

Liha ja kala puolestaan säilytetään jääkaapin kylmimmässä osassa. Kylmin paikka vaihtelee jääkaapin mallista riippuen ja asia selviääkin helpoiten laitekohtaisia käyttöohjeita lukemalla.

Tarkkaile jääkaapin lämpötilaa

Jääkaapin lämpötilaa on syytä tarkkailla ja laittaa esimerkiksi vesilasissa oleva lämpömittari kaappiin, ellei laitteessa itsessään ole lämpötilanäyttöä. Jääkaapin optimaalinen lämpötila on 2-6 astetta ja viileäkaapin 10-14 astetta. Liian lämpimässä ruoat eivät säily, jolloin hävikkiä syntyy suotta. Liian kylmä kaappi puolestaan kuluttaa energiaa turhaan.

Ruoat tulee aina peittää esimerkiksi tuorekelmulla ennen jääkaappiin laittamista. Näin jääkaappi pysyy kiiltävän puhtaana, eivätkä ruoat ime itseensä makua ympäriltään. Elintarvikkeet puolestaan on useimmiten helpointa säilyttää niiden omissa pakkauksissa.

jääkaappi

Puhdista jääkaappi säännöllisesti

Siisteinkään jääkaapin käyttäjä ei kuitenkaan välty säännölliseltä puhdistamiselta. Sähkön säästämiseksi laite on syytä laittaa pois päältä puhdistuksen ajaksi ja ruoat nostaa ulos kaapista. Irrotettavat hyllyt ja ritilät on helppo ottaa kaapista ulos ja puhdistaa miedolla puhdistusaineella.

Koko jääkaappi tulee pyyhkiä ja kuivata huolellisesti ennen elintarvikkeiden nostamista takaisin kaappiin. Tunkkaisuus ja hajut katoavat jääkaapista parhaiten, kun pyyhit kaikki pinnat etikalla. Kunnon tuuletus etikkapyyhinnän jälkeen ja hajut ovat tiessään.

Tiivisteiden puhdistaminen ja tarkistaminen takaa, ettei kylmyys karkaa kaapista. Viimeisenä imuroidaan vielä laitteen takaosa. Virta takaisin päälle ja putipuhdas jääkaappi tarjoaa jälleen hygieeniset olosuhteet ruoille!

 

Mitkä ruoka-aineet eivät kuulu jääkaappiin?

Lue lista ruoka-aineista ja vihanneksista, joita ei kannata jääkaappiin laittaa.

Katso myös parhaat vinkit keittiön siivoukseen: Uunin puhdistus Kahvinkeittimen puhdistaminen Rosteripinnat puhtaiksi Astianpesukoneen putsaus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käytä oikein jääkaappia - säästät myös sähkölaskussa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.