Ruoka

Onko kiinteäteräinen vai liikkuvateräinen kuorimaveitsi parempi? Kotilieden lukijat paljastavat suosikkinsa

Kuorimaveitsi kuuluu keittiön tärkeimpiin työkaluihin. Millainen veitsi on käytössä paras ja onko niillä eroja? Keittiön tuttu arkiesine voi herättää voimakkaita muistoja. 

Kuorimaveitsi kuuluu jokaisen kotikokin tärkeimpiin varusteisiin. Keittiössä ei pärjää ilman hyvää kuorimaveistä.

Lue myös: Lähes 100 keittiöniksiä lukijoiltamme: ”Rasvaa juustoraastin, niin liukuu paremmin ja vinkki miten käsittelet nerokkaasti kananmunan munavoihin”

Hyvä kuorimaveitsi on käteen sopiva

Hyvän kuorimaveitsen tärkein ominaisuus on käteensopivuus. Kun veitsi sopii omaan käteen, kuorimaliikkeestä tulee rento, työnjälki on siistiä, käsi ei väsy eikä kämmeneen tule painaumia. Kaupassa kannattaa siis sovitella kuorimaveistä omaan käteen ja tunnustella kahvaa. Käden koko ja oikea- tai vasenkätisyys vaikuttavat oikealaisen kuorimaveitsen hankintaan.

Lisäksi etenkin kahvan malli ja kahvan pintamateriaali ovat tärkeitä ominaisuuksia. Hyvä kahva on riittävän pitkä suhteessa terään. Hyvässä kahvassa on tukeva pito, eikä se ole liukas eikä terävä. Terän kuuluu luonnollisesti olla terävä. Liikkeestä tulee liukuvaa ja sutjakkaa, kun terä liukuu ja ote kahvasta pysyy kunnolla kädessä.

Kuorimaveitsiä saa kymmeniltä, jos ei sadoilta eri valmistajilta, joten tuotevalikoimaan kannattaa tutustua etsiessään uutta.

Minulla on mummolta periytynyt kuorimaveitsi, jota käytän aina kun tarvetta on. Mummo oli minun elämäni tärkeimpiä ihmisiä.

Mitä eroa on kiinteäteräisellä ja liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä?

Pääasiallisesti kuorimaveitsiä on kahta erilaista. Näiden suurin ero on terän liikkuvuudessa. Markkinoilta löytyy niin sanottuja yleiskuorimaveitsiä eli suoria kiinteäteräisiä ja suoria liikkuvateräisiä. Liikkuvateräisistä löytyy myös niin sanottuja y-muotoisia veitsiä, joissa terä on vaaka-asennossa suhteessa kahvaan.

Kysyimme Facebookissa Kotilieden ruokaryhmässä, kummanlaisen veitsen puolella ryhmäläiset ovat. Ruokaryhmäläiset tekevät kotona paljon ruokaa, ja laadukkaat välineet ovat ruoanlaiton a ja o.

Kyselyn lopputulos oli tasainen. Kiinteäteräinen sai yhtä paljon ääniä kuin liikkuvateräinen veitsi.

Suurin ero näiden välillä tuntuu oleva se, että kiinteäteräinen on monipuolisempi, eli sillä voi kuoria niin perunoita kuin hedelmiäkin. Liikkuvateräinen taas on loistava erityisesti vihannesten kuorintaan.

Esimerkiksi porkkanan kuoriminen sujuu liikkuvateräisellä paremmin, ja kuorta lähtee irti vähemmän kuin kiinteäteräisellä. Kiinteäteräisen veitsen miinukseksi koitui usein se, että terään tuntuu jäävän kuorta tukkeeksi asti, kun taas liikkuvateräisestä veitsestä kuori tulee ohuena ja liukuu näppärästi irti terästä. Kiinteäteräinen on myös hitaampi eli kuoriminen kestää pidemmän aikaa.

Liikkuvateräistä kuorimaveistä tuntuvat suosivan etenkin ammattikokit, jotka kuorivat päivän aikana paljon. Liikkuvateräinen vie voiton vihannesten kuorimisessa juuri terävyyden, liikkuvuuden ja vähemmän hävikin takia. Kiinteäteräinen veitsi ottaa porkkanasta liian paksulti kuorta verrattuna liikkuvateräiseen.

Yläkuvassa perinteinen kiinteäteräinen yleiskuorimaveitsi ja alla vuodesta 1953 valmistettu liikkuvateräinen ruotsalainen designklassikko Jonas of Sweden. 
Yläkuvassa perinteinen kiinteäteräinen yleiskuorimaveitsi ja alla vuodesta 1953 valmistettu liikkuvateräinen ruotsalainen designklassikko Jonas of Sweden.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Perunoiden kuorimiseen ehdoton suosikki on kiinteäteräinen veitsi. Sitä kehutaan erityisesti sen tukevan terän ansiosta. Joillain kiinteäteräisillä voi kätevästi kuoria kahteen suuntaan, mikä sekin on plussaa. Lisäksi kiinteäteräisissä on usein erittäin terävä pää, joten perunasta saa näppärästi napattua huonot kohdat pois upottamalla terän huonon kohdan alle.

Y-mallinen liikkuvateräinen kuorimaveitsi on monen suosikki, koska terä ei heilu kuten perinteissä liikkuvateräisessä. Kuoriminen on nopeampaa, ja sen sanotaan rasittavan rasittavan kättä vähemmän kuin perinteisellä pystymallisella liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä kuoriminen.

Myös joillain liikkuvateräisillä veitsillä voi kuoria kahteen suuntaan, mutta tekniikka pitää opetella. Monelle poispäin kuoriminen on helpompaa, kun taas takaisin päin itseensä kuoriminen liikkuvateräisellä tuntuu olevan haasteellista. Oikean kuorintakulman löytäminen on vaikeaa.

Hyvä kuorimaveitsi kestää isoäidiltä lapsenlapselle

Piditpä kummasta kuorimaveitsestä tahansa, tärkeintä on lopputulos. Kotilieden ruokaryhmäläisille kuorimaveitsi tuntuu olevan todella tärkeä keittiötarvike. Osalla hyvä kuorimaveitsi on ollut käytössä jo vuosikymmenet. Kuorimaveitsi saattaa siirtyä perheessä myös vasenkätiseltä oikeakätiselle.

”Liikkuvateräinen ehdottomasti! Minulla on mummolta periytynyt veitsi, jota käytän aina, kun tarvetta on. Muistan, kun pienenä istuin keittiössä mummon vieressä ja innolla kuorin perunoita mummon apuna. Sillä tehtiin esimerkiksi lempiruokaani, uunissa tehtyä vuokaa, johon tuli perunaviipaleita ja jauhelihaa. Mummo oli minun elämäni tärkeimpiä ihmisiä”, Piia kertoo Kotilieden ruokaryhmässä.

Arja kertoo, että vasenkätisen käytettyä kuorimaveitsen toisen puolen terän niin sanotusti loppuun, sen voi antaa oikeakätiselle:

”Kun vasenkätisenä olen käyttänyt veitseni loppuun, sen terän toinen puoli on vielä terävä. Annan ne kiertoon oikeakätiselle tyttärelleni.”

Vesan kuorimaveitsi on yli 40 vuotta ja puukahvainen. Se toimii moitteettomasti edelleen.

”Kiinteäteräisestä pidän enemmän. Meillä on yli 40 vuotta vanha puukahvainen kuorimaveitsi, josta olen tykännyt. Se on omasta mielestäni paras. En ole löytänyt tilalle parempaa. Puukahvan jouduin kerran vaihtamaan. Laitoin kahvaksi omenapuun oksan, se ei ole kaunis, mutta toimii. Sitä ihmettelen, että kaikki nämä vuodet se on pysynyt terävänä. Uusiakin ollemme ostaneet, mutta ei ole löytynyt yhtä hyvää. Parsan kuorimiseen käytän liikkuvateräistä, jossa on terä poikittain.”

Kotilieden ruokaryhmäläisen Vesan kuorimaveitsi on 40-vuotias. Siihen on vaihdettu omenapuinen kahva. 
Kotilieden ruokaryhmäläisen Vesan kuorimaveitsi on 40-vuotias. Siihen on vaihdettu omenapuinen kahva.  Kuva: Kotilieden ruokaryhmä/Vesa Tani

Irjan kuorimaveitsi on ollut käytössä jo 60 vuotta.

”Suora kiinteäteräinen on ehdoton suosikkini. Olen ollut naimisissa 60 vuotta, ja meillä on ollut iso perhe. Olen kuorinut aika paljon perunoita. Minulla on vielä käytössä mökillä kuorimaveitsi, jonka ostin naimisiin mentyä ja se toimii vieläkin hyvin. Olen kyllä kokeillut liikkuvateräistä, mutta se ei ollut minun juttuni.”

Matinollin perunatilan Tiinalla on laatikollinen erilaisia kuorimaveitsiä, mutta aina hän palaa yhteen parhaaseen.

”Minä taidan omistaa 30 kuorimaveistä ja etenkin joka syksy kuorin todella paljon perunoita tehdessäni keittokokeita. Aina palaan kuitenkin samaan vanhaan kiinteäteräiseen. Liikkuvateräinen ja minä emme sovi yhtään yhteen.”

Kaisa ja Elina vannovat ruotsalaisen Jonas-klassikkokuorimaveitsen nimeen.

”Liikkuvateräistä olen nuoresta asti tottunut käyttämään. En muunlaisella osaisi edes kuoria. Ensimmäisen veitsen ostin Ruotsista noin 50 vuotta sitten, se on ehdoton ykkönen”, Kaisa sanoo.

”Samoin, minäkin ostin Ruotsista, kun sain siskoni luona sellaista liikkuvateräistä käyttää. Siitä on jo noin 50 vuotta aikaa”, Elina kertoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko kiinteäteräinen vai liikkuvateräinen kuorimaveitsi parempi? Kotilieden lukijat paljastavat suosikkinsa

Palko

Unohditte kokonaan kämmenkuorijan, joka on mielestäni paras kaikista. Sitä ei tarvitse puristaa, sitä pidetään kiinni keskisormessa. Aivan ehdoton valinta sormien nivelrikosta kärsiville. Kannattaa tutustua!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.