Ruoka

Leipäreseptejä maailmalta

Vastaleivotun leivän tuoksu tuo hyvän mielen. Kaikkialla maailmassa leipä symboloikin hyvinvointia.

Suomalainen leipä on maailman parasta, mutta on mukava maistella myös muiden ruokakulttuurien lämpimäisiä.

Saksalainen, vaalea hapanleipä valmistetaan pitkän kaavan mukaan hapatetusta juuritaikinasta. Jauhotetuissa punoskoreissa kohotettu leipä saa koristeellisen pinnan. Leivän voi kohottaa myös pellillä tai vuoassa.

Kreikkalaisittain täytetty leipä valmistetaan sarven muotoon. Valmiin leivän voi seppelöidä Välimeren henkeen laakerinlehdillä. Täytettä voi vaihdella mieltymysten mukaan.

Pikaisesti valmistuvat makeat ja suolaiset englantilaiset teeleivät maistuvat aamu- tai iltapalana. Tarjoa leipäset hillon, marmeladin, voin tai tuorejuuston kanssa.

Intialainen, jogurttiin tehtävä naanleipätaikina kohotetaan leivinjauheella ja soodalla.

Pitaleipätaikina onnistuu parhaiten yleiskoneessa vatkaten. Kuivahiiva sopii taikinaan hyvin. Vaivaa kohonnutta, napakkaa taikinaa vielä voimallisesti leivinpöydällä.

Italiassa naiset ovat perinteisesti omistautuneet perheen huoltamiseen. Niinpä yhtä leipää voidaan tehdä pari vuorokautta. Ciabattan suuret huokoset ja sitkeä rakenne saadaan aikaiseksi pehmeää taikinaa hitaasti, useaan kertaan kohottamalla ja vaivaamalla.

Lue myös:
Piirakkareseptejä maailmalta
Leipäsiä leipomaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leipäreseptejä maailmalta

Katriina

Ihania leipäohjeita, tekisi mieli kokeilla kaikkia ja pitää leipäjuhlat ystäville!

Katri10

Kyllä on aivan ihania leipäreseptejä.
Olen samaa mieltä Katariinan kanssa!!

elenitsa

kokeilkaapa leipataikinaan fetajuustoa(fetajuustoleipa) tai mustia oliiveja pieneksi leikattuina!!(oliivileipa), on herkullista ja vaihtelua vaaleaan leipaan!!

Pirkkoleila

”Suomalainen leipä on maailman parasta, …”

No, ei kyllä pidä paikkaansa. Tietysti kannattaisi määritellä mitä on suomalainen leipä, mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, mitä enemmistönä kaupoissa myydään ja on valmistettu Suomessa, niin vain hyvin harvat näistä ovat hyviä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.